Hasta Yatağı Yapımı

Hasta yatağı gerek hastanelerde gerekse evlerde yalnızca hastanın kullanımı için olan eşyalardır. Hasta odasının düzenlenmesi ve hasta yatağı yapımı önemlidir.

Hasta Yatağı Yapımı
27 Ekim 2019 Pazar 10:51 tarihinde eklendi, 28.687 kez okundu.

Hasta yatağı gerek hastanelerde gerekse evlerde yalnızca hastanın kullanımı için olan eşyalardır. Hasta odasının düzenlenmesi ve hasta yatağı yapımı önemlidir.  Hasta odası düzenlenirken dikkat edilmesi gereken bir takım kurallar vardır. Hasta yatağının hazırlanması için hastanın durumunun doğru bilinmesi,  hastanın konforunun gözetilerek düzenlenmesi önemlidir.  Hasta yatağı hazırlarken öncelikle dikkat edilmesi gereken konular;
 

  • Yatağın farklı pozisyonlarda kullandırılabilir olması
  • Hasta yatağı hem hastanın güvenliği açısından korunaklı,  hem de rahat ettirecek özellikler de olmalıdır. Bunun için hasta yatağı tercih ederken, hastanın genel durumunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
  • Hastanın hastalığının derecesi, hastanın genel tıbbi durumu, hastanın sürekli yatıp yatmaması, hangi pozisyonlarda yatması gerektiği,  hastanın hasta yarası açılma riski bütün bunları düşünerek hasta yatağı seçilmelidir.
  • Hasta yatağı aynı zamanda hastanın güvenliğini sağlayan eşyalardan biridir. Hastanın yanında bir tıbbi hemşire veya hasta bakıcı bulunmadığı durumlarda evdeki bireylerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerekmektedir.
     

Hastanın yataktan düşme ve yaralanma riskini göz önüne alarak hasta yatağı yapılmalıdır. Hasta yatakları özellikle yatalak hastalar veya çok zayıf olan hastalar için hasta yatağının yan korkulukları ayarlanabilir olmalıdır.
 

Hastalar İçin Yataklarda Alınan Güvenlik Önlemleri
 

  • Yatağın baş kısmı yüksek tutulmalıdır.  Hastanın bilinci açık değilse yan korkuluklara hastanın sıkışma olasılığı da düşünülerek bunun için de güvenlik önlemi alınması gerekmektedir.  Bu güvenlik önlemleri;
  • Bütün hasta yataklarında,  hasta yataklarının etrafı ve korkuluklar minder sıkıştırarak açık olan alanlar kapatılmak suretiyle hastanın korkuluklara sıkışması önlenmelidir.
  • Hasta yatağı yapımı sırasında yan korkulukların kesinlikle yerine tam olarak oturmuş olduklarını kontrol etmek gerekir.
  • Hastanın hasta yatağı olmasına rağmen hasta yatağı yapımı sırasında özellikle risk altında bulunan hastaların güvenlik önlemlerini mutlaka almak gerekir.
     

İdeal Hasta Yatağı Yapımı
 

Hasta yatağı yapımı konusunda bilgili ve bilinçli olmak gerekmektedir. Öncelikle hasta odasının düzenli havalandırılması, temizlenmesi ve yeteri kadar ışık ısı ve nem oranının ayarlanmış olması gerekmektedir. Hasta yatağı yapımında bulundurulması gereken eşyalar şunlardır;
 

  • Yatak çarşafı
  • Nevresim
     

Muşamba
 

  • Battaniye
  • Pike
  • Hasta yatağı
  • Yastık kılıfları ve ara çarşaf
     

Sayılan malzemeler oldukça önemli olan hasta malzemeleridir.
 

Yatakta Hasta Olması Durumunda Hasta Yatağı Yapımı
 

Hasta yatağı yapımı yatakta hasta varken son derece dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Hasta dikkatli bir şekilde uzak olan tarafa doğru çevrilir, hastanın altındaki yatak takımı yana doğru toplanır ve hastanın altına sıkıştırılır. Serilecek yeni takımlar hastadan artakalan açık tarafına yerleştirilir ve sıkılaştırılır. Bu sefer hasta yavaşça temiz takımların serili olduğu yere yatırılır, diğer tarafa temiz çarşaf sıkıştırılarak serilir.
 

Hasta Yatağı Yapımı ve Hasta Yatağının Ayarlanması
 

Hasta yatağı yapımı hastanın doğru hizmeti alması açısından son derece önemlidir.Hastanın yanında bir hasta bakıcı varsa veya olmaması durumunda her iki koşulda da hasta yatağının bilinçli bir biçimde yapılması gerekmektedir.  Hasta yatakları hastaların konforlu yatmalarını sağlayan yataklardır.  Hasta yatakları özelliği,  hava boşluklarının olması ve bu hava boşlukları sayesinde hastanın yatak yarası açılmasının önlenmesidir.  Hastanın temizliği ve bakımı,  enfeksiyon kapmaması açısından son derece önemlidir.  Hasta yatakları genellikle iki veya üç motorlu yataklardır.  2 veya 3 motorlu hasta yatakları hastaların konforunu düzenlemek için üretilmiş özel yataklardır. Bu yataklar genellikle çok fonksiyonlu yataklar olduğu için kumandaları sayesinde hareket ettirilirler. Yatağın, ayak ve baş kısımlarını dilediğiniz ölçüde hareket ettirebilirsiniz.  Bunun için harici bir güç harcamanız gerekmez. 
 

Hasta Yatağı Modellerinde Asansör Sistemi
 

Bazı hasta yatakları asansörlüdür. Asansörlü hasta karyolası hastanın yataktan kaldırılması ve yatırılması gerektiği durumlarda son derece kolaylık sağlar. Bu yataklar 3 motorlu yataklardır. 2 motorlu olan yataklar ve 3 motorlu yataklarda ABS fren sistemi bulunmaktadır. Bu hasta yataklarının hem çok kolay hareket ettirilebilir özelliği, hem de kilitlendikten sonra kesinlikle hareket etmeme özelliği vardır.
 

Hasta yatakları, gerek hastanın konforunu, gerekse hastayı maksimum ölçüde rahat ettirilmesi düşünülerek üretilmiş medikal eşyalardır. Hasta yatağı yapımı da aynı şekilde hasta konforunu sağlayacak biçimde olmalıdır. Firmamız da her türlü hasta yatağı çeşidi bulunmaktadır. Her türlü hasta yatağı kiralama işlemi firmamız tarafından yapılmaktadır. Hasta yatağı konusunda bizimle iletişime geçip,  hasta yatağı çeşitleri hakkında bilgi alabilirsiniz.  Hasta ve hasta yatakları konusunda s firmamız her türlü yardımcı olmaktadır.