Japonya'yı kurtaracak süper pompa

Fukuşima nükleer santralindeki soğutma faaliyetlerinde kullanılacak dünyanın en büyük su ve beton pompası, Rus nakliye uçağı Antonov AN-124'e yüklendi.

Japonyayı kurtaracak süper pompa
09 Nisan 2011 Cumartesi 12:47 tarihinde eklendi, 6.408 kez okundu.

 

Wisconsin'deki Putzmeister America Inc. firmasınca üretilen, yaklaşık 86 ton ağırlığındaki pompa, 26 tekerlekli bir taşıyıcı araç üzerine monte edilmiş durumda. Uzatılabilir vinç kolu 60 metreye uzanabilen araç, 3 kilometre uzaktan kumandayla kullanılabiliyor.
 
Bu pompa sayesinde Fukuşima Daiçi nükleer santralinin erişilmesi güç noktalarına, nükleer yakıtın bulunduğu bölümlerin eriyip daha büyük bir felakete yol açmasının önüne geçmek amacıyla su püskürtülebilecek.
 
Nükleer sızıntının önlenmesi çalışmaları sonuç vermezse son çare olarak başvurulacak gömme işleminde de bu pompa, santralin betonla örtülmesi görevini yürütecek. Pompayı üreten firmanın yönetim kurulu başkanı Dave Adams, "aracımızın, sorunun çözümünde fark yaratacağı umudundayız" dedi.
 
ÇERNOBİL'E DE GÖNDERİLMİŞTİ
Ukrayna'da bulunan, eski SSCB'nin Çernobil nükleer santralinin 1986 yılında betonla gömülmesi işlemi için de Putzmeister firması 11 pompa göndermişti. Firmanın Japonya'daki bir yetkilisi, helikopterlerle ve itfaiye araçlarıyla soğutma çalışmalarının yapılmaya çalışıldığını görünce, santralin işletmecisi Tokyo Electric Power Co. ile temas kurdu.
 
Firma daha küçük boyutta olan ve Vietnam'a gönderilmek üzere hazırlanan bir başka pompayı da daha önce santrale gönderdi. Bu pompa sayesinde 10 işçi, 150 ton deniz suyunu 3 saat içerisinde, reaktörün kullanılmış yakıt havuzlarına pompalayabiliyor.
 
Bunun yanı sıra istasyona başka pompalar da gönderilecek. Dünyanın en büyük nakliye uçaklarından biri olan AN-124'ün bugün yola çıkması bekleniyor.
 
SU TAHLİYE FAALİYETLERİ YARIN DA SÜRECEK
Öte yandan Japonya nükleer güvenlik ajansından bugün yapılan açıklamada Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktif suyu denize pompalama çalışmalarının Pazar’a kadar uzatıldığı açıklandı.
 
Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı Genel Direktör Yardımcısı Hidehiko Nişiyama, “Suyu boşaltma faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çalışmalarımızı yarın tamamlamamız olası görünüyor” dedi.
 
Santralin işletmeciliğini üstlenen TEPCO şirketinden daha önce yapılan açıklamada çalışmaların bugün sona ereceği ifade edilmişti. Ancak Perşembe günü yaşanan 7.1 büyüklüğündeki artçı sarsıntının çalışmalara sekte vurduğu belirtildi.
 
ABD ORDUSU DA ÇALIŞMALARA KATILIYOR
ABD Deniz Piyadeleri’ne bağlı bir ekip de bugünden itibaren Fukuşima’daki çalışmalara katkıda bulunmaya başladı.
 
Kimyasal, biyolojik ve nükleer kriz durumlarında müdahale için eğitimli, 145 kişilik, Kimyasal Biyolojik Vaka Yanıt Gücü’nün 2 Nisan’da Japonya’ya gönderildiği ifade edildi.
 
Ekibin ilk defa yurtdışında bir göreve gönderildiği ancak bunun Washington’da Fukuşima’yla ilgili alarm seviyesinin yükseltilmesi anlamına gelmediği belirtildi.
 
Ekibin komutanı Binbaşı Mike Johnson, “Buraya, karmaşık bir mesele yaşanır ve bize ihtiyaç olursa diye geldik” dedi.