Kimler Hemşire Olabilir? Hemşirelik Yetileri

Covid-19 sürecinde sağlık çalışanlarının yeri ve önemi net bir şekilde anlaşılmıştır. Sağlık Bakanlığı atamaları da Personel sağlık netbilgilerinde her zaman kamuoyu ile paylaşılıyor. Kimler hemşire olabilir? Detayları haberimizde!

Kimler Hemşire Olabilir? Hemşirelik Yetileri
24 Haziran 2022 Cuma 11:06 tarihinde eklendi, 1.171 kez okundu.

Covid-19 sürecinde sağlık çalışanlarının yeri ve önemi net bir şekilde anlaşılmıştır. Sağlık Bakanlığı atamaları da Personel sağlık net bilgilerinde her zaman kamuoyu ile paylaşılıyor. Kimler hemşire olabilir? Detayları haberimizde!
 

Hemşirelik Okulları
 

Hemşire olmak için 2 yıllık sağlık meslek lisesini bitirebilirsiniz. Ardından iki yıl daha okumak için sağlık meslek yüksekokulundan mezun olmak gerekiyor. Hemşire olmanın bir diğer yolu ise üniversiteden geçiyor. ÖSYM takvim zamanı üniversite sınavına girerek 4 yıllık sağlık bilimleri fakültesine gidilmelidir.
 

Fakülteden mezun olduğunuzda hemşire olursunuz. Hemşire olmak için 2 yıllık ön lisans veya lisans eğitimleri mevcuttur. Sağlık meslek lisesinden mezun olan kişiler Taşeron son dakika haberlerini de takip ederek hemşire yardımcısı olarak işe başlayabilir.
 

Eğer hemşire yardımcı olmak değil direk hemşire olmak istiyorsanız o zaman 2 yıllık yüksek okuldan mezun olma şartı aranır.
 

Hemşire olmanın diğer bir yolu ise 4 yıllık lisans eğitimi veren kurumlardan mezun olmaktır. Lisans mezunlarının maaşı ve emeklilik ikramiyesi daha yüksektir. Herhangi bir üniversitesinin Hemşirelik bölümü bitirildiğinde unvanınızı kazanırsınız.
 

Hemşire Olmak İçin Hangi Şartlar Aranıyor?
 

Hemşire olmak için teoride ve pratikte birçok şart aranıyor. Öncelikle kişiler lisans veya ön lisans mezunu olmalıdır. Hemşirelik bölümünden mezun olmak temel koşuldur. Bunun yanında hemşirelerin problem çözme yetisinin yüksek olması beklenir. Detaycı yaklaşım sergileyerek hasta takip sürecinde tüm detaylara bakılmalıdır. Dikkat eksikliği olanlar mesleğini yerine getirirken sorun yaşayacağı için tercih edilmez.
 

Doktorların talimatlarını yerine getirmek ve özveriyle çalışmakta aranan niteliklerden biridir. Hemşirenin insan dokusu ve organlarına karşı bir korkusu olmaması da gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre hemşire adaylarının %12,3’ü bu korku yüzünde okullarını tamamlayamamaktadır. Hastalara karşı anlayışlı olmak ve hoşgörülü davranmakta hemşireliğin gerekliliklerindendir. Memur olarak görev yapmak isteyenler ise KPSS sınavına girerek bakanlık tarafından arama görmelidir. Aksi durumda özel sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. Çabuk sinirlenen kişilerin hemşire olmaması gerektiği de açıkla belirtilir.
 

Her zaman temel koşul diploma olurken bu yetilere sahip olmayan kişiler mesleğini uzun süre icra edemeden istifa etmektedir.