Ne İçin Lokma Dökülür?

Halk ağzında hayır lokması olarak adlandırılan bu tatlı, günümüzde her yerde bulabileceğiniz lezzetli bir tatlıdır.

Ne İçin Lokma Dökülür?
29 Ocak 2020 Çarşamba 22:00 tarihinde eklendi, 1.411 kez okundu.

Geleneksel tatlılarımızdan bir tanesi olan lokma tatlısı, kıvamı ve yoğunluğu ile ne kadar şerbetli tatlı sınıfına girse de yiyen insanları rahatsız etmez. Lokma döktürmekte ki esas amaç hayır işlerdir. Halk ağzında hayır lokması olarak adlandırılan bu tatlı, günümüzde her yerde bulabileceğiniz lezzetli bir tatlıdır.
 

Lokma döktürme pek çok farklı amaç vardır. En bilineni elbette hayır amacıyla yapılsa da bunun dışında var olan bir belayı savmak ve nazardan korunmak içinde döktürülebilmektedir. Aşağıda sizlere bu konu hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
 

  • Ölen bir tanıdığın veya yakının yıl dönümlerinde ve diğer önemli günlerde cami çıkışlarında dağıtımı yapılır.
  • İşyeri açılışlarında ve ev gibi önemli şeyler alımlarında nazardan korunmak için dağıtımı yapılır.
  • Söz, düğün, nişan, kına, sünnet gibi organizasyonlarda dağıtımı yapılır.
  • Özel kurum veya kuruluş tarafından gerçekleştirilen organizasyonlarda döktürülür.
  • Hastanede olan bir yakınınızın bir an önce iyileşmesi ve ayaklanması için döktürülür.
  • Belediye tarafından organize edilen konser gibi etkinliklerde döktürülür.
     

Lokmacı İstanbul tarafından dökülen ve dağıtımı yine aynı şirket tarafından yapılan bu tatlı ile birlikte düzenlediğiniz ve istediğiniz önemli günlerde sorunsuz bir servis sunarsınız.
 

Lokma Servisi
 

Lokma tatlısını dağıtmak istediğiniz zaman karşınıza pek çok seçenek çıkar. Ancak en yaygın olanı lokmacı kiralama yolu ile bu tatlıyı dağıtmaktan geçer. Kiraladığınız bir lokmacı tarafından dağıtılan tatlı, mobil araçlardan sıcak olarak servis edilir. Organizasyonu düzenlediğiniz yere gelen firmanın araçları, önceden hazırladığı hamurları işlemeye başlar. Sonuç olarak orada yapılan, taze ve sıcak bir tatlı elde edilir ve sıcağı sıcağına dağıtımına başlanılır. İnsanların yemeyi en çok sevdiği ve kilo aldırmama özelliği ön plana çıkan tatlıdan amacınıza göre yiyen insanda döktüren insanda sevap kazanabilir.
 

Lokma döktürme ile birlikte ölülerinizin arkasından hem onlara hem de bu vesile ile kendinize sevap kazandırabilirsiniz. Yiyen insanında sevap kazandığı bilinmektedir. Bu durumlarda oldukça ekonomik olarak bu tatlıyı tüketmek ve yöresel lezzetlerimizden insanlara tadımlar yaptırmak gerçekten eşsiz bir lezzet yolculuğudur.