Probiyotik, Prebiyotik ve Sinbiyotik Gıdalar

Sağlıklı bir sindirim sistemi, bedenimizin en önemli parçalarından ve sağlıklı bir yaşamın en önemli koşullarından birisidir.

Probiyotik, Prebiyotik ve Sinbiyotik Gıdalar
02 Ocak 2020 Perşembe 23:31 tarihinde eklendi, 2.438 kez okundu.

Sağlıklı bir sindirim sistemi, bedenimizin en önemli parçalarından ve sağlıklı bir yaşamın en önemli koşullarından birisidir. Sindirim sisteminde oluşabilecek en ufak bir sorun hayat kalitemizi oldukça düşürmektedir bu sebeple sindirim sistemi sağlığı özen gösterilmesi gereken bir konudur. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan en önemlietken ise bağırsaklarımızda yaşayan bakterileridir. Sindirim sistemi bakterilerinin bir kısmı insanlar için faydalı etkilere sahiptirler.
 

Bağırsak florası hakkındaki çalışmalarda “probiyotikler” kadar “prebiyotik” ve “sinbiyotik” kavramlarından da bahsedilmektedir. Çoğu zaman birbirine karıştırılan probiyotik ve prebiyotik kavramları aslında birbirinden farklıdır. Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler sindirim sistemi sağlığı üzerinde oldukça önemlidir.Sıklıkla birbirleri ile karıştırılan bu kavramları açıklamanın ve sindirim sistemimize dikkat etmenin vakti geldi.
 

Probiyotikler ve Tüm Özellikleri
 

"Pro bios", "yaşam öncülü" anlamına gelirProbiyotikler, yeterince alındığında sindirim sistemi sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmaların çoğu laktik asit bakterileri grubundandır. Probiyotikler öncelikle, vücudun bağırsak fonksiyonlarını destekleyen ve laktik asit üreten bakteriler olarak tanınmaktadır. Probiyotik gıdaların başlıcaları yoğurt, kefir, boza ve tarhanadır. Probiyotikler bağırsak florasının dengesini sağlayıp patojen mikroorganizmaların çoğalmasını engeller.
 

Probiyotikler Ne Yapar?
 

Probiyotik bakteriler, bağırsağa yerleştikten sonra sentezlediği madde ile diğer bakterilere yaşama şansı tanımazlar.
 

  1. Bağırsakları temizler ve bakterilerden korur
  2. Hassas bağırsak mukozasını korur
  3. Vitaminlerin, enzimlerin, amino asitlerin, esansiyel yağ asitlerinin üretimini destekler
  4. Gıdalardaki enzimlerin sindirimini kolaylaştırır
  5. Bağışıklık sistemini güçlendirir
  6. Metabolik toksinlerin atılmasını sağlat
  7. Patojenlere karşı savunma sağlar
     

Prebiyotikler ve Tüm Özellikleri
 

Prebiyotik gıdaların başlıcaları ise soğan, sarımsak, yer elması, muz olmak üzere sebzeler, tam tahıl ürünleri, kuru baklagillerdir.Prebiyotiklersindirilmeyen karbonhidratlardır.Bunlar probiyotik mikroorganizmalara gıda kaynağı olarak hizmet ederler ve bunların büyümesini ve aktivitesini desteklerler. Prebiyotikler sindirilemezler ve bu sayede kalın bağırsağımıza parçalanmadan ulaşırlar. Tam tahıl ürünleri gibi kaba lifler sıklıkla rahatsız edici şişkinlik hissine yol açarken, hassasça seçilen prebiyotikler hassas bir sindirim sisteminde de sindirimin uyarılması için uygundur.
 

Sinbiyotikler ve Tüm Özellikleri
 

Sinbiyotikler, probiyotik ve prebiyotikleri bir arada bulunduran besin maddeleri olarak tanımlanmaktadır. Sinbiyotik şeklinde alındığında probiyotik bakterilerin yaşam sürelerinin uzadığı ve bağırsak kolonlarında daha iyi yerleştiği uzmanlar tarafından söylenmektedir. Ev yapımı turşu (özellikle lahana), ev yapımı zeytin, ev yapımı kefir, ev yapımı yoğurt, ev yapımı boza, ev yapımı tarhana, fermente soya ürünleri (tempeh, misso, tofu), kimchi, sauerkraut gibi gıdalar sinbiyotik gıdalara örnek olarak verilebilir. Özellikle yoğurt, sinbiyotik besinlere güzel bir örnektir. Uzmanlar günde 2 kase yoğurt tüketilmesini önermektedir