Tahran'da, ''ESAD'' zirvesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye yönetiminin bölgedeki en büyük destekçisi İran’da Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiğini ifade etti. Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in daveti üzerine gittiği Tahran’da mevkidaşı ile görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Zarif ortak basın toplantısı düzenledi.

Tahranda, ESAD zirvesi
17 Aralık 2014 Çarşamba 13:15 tarihinde eklendi, 5.305 kez okundu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye yönetiminin bölgedeki en büyük destekçisi İran’da Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiğini ifade etti.
 
Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in daveti üzerine gittiği Tahran’da mevkidaşı ile görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Zarif ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Suriye konusunda İran’la farklı düşündüklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Suriye şu anda yönetilemeyen bir ülke. Burada çok farklı düşünüyoruz ama Türkiye açıkça Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiğini söylüyor” diye konuştu.
 
Suriye’de de Irak’ta olduğu gibi herkesi kucaklayan kapsayıcı bir yönetimin kurulmasının önemli olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Suriye’de yeni ve kapsayıcı bir hükümetin olması konusunda bazı detaylarda farklı görüşlerimiz olsa da İran’la aynı düşünüyoruz .Buradaki amacımız Suriye’ye istikrarın, güvenliğin ve barışın gelmesidir. İki önemli ülke olarak farklı düşünsek de İran’la Türkiye’nin birlikte hareket etmesi ve birlikte çözüm bulma arayışları içinde olmasına çok önem veriyoruz” dedi.
 
Irak’taki gelişmelere değinen Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
 
“Biz bölgedeki sorunların çözümü için kardeş ülke İran’la birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz. Bugün Irak’ta yeni, kapsayıcı, toplumun tüm segmenlerini içine alan ve çok da iyi bir başlangıç yapan bir hükümet var. Irak’la ilişkilerimize yeni bir sayfa açtık ve ilişkilerimizi daha iyi bir noktaya getirmek için karşılıklı ziyaretlerimizi başlattık. Caferi’nin Ankara ziyareti ve sayın başbakanımız Davutoğlu’nun Bağdat ziyaretinden sonra Irak Başbakanı El İbadi bakanlarıyla beraber 25 Aralık’ta Ankara’ya gelecek ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantımızı da gerçekleştireceğiz.”
 
Irak güvenlik güçlerinin İŞİD ile mücadelede yüksek kapasiteye sahip olması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, Irak ordusunun yeniden yapılanmasına ve güçlenmesine destek vereceklerini kaydetti.
 
Ortak basın toplantısında İran ve Türkiye’nin bölgedeki konularda bakış açılarının birçok konuda ortak olduğunu ifade eden İran Dışişleri Bakanı Zarif, “Bazı konularda görüş farklılıklarımız var. Fakat büyük bir ortak düşmanımız olan bölgedeki terör ve radikalizm tehlikesine karşı tutumlarımızı yakınlaştırmaya ihtiyacımız var” dedi.