Yanımızdan sessizce geçip gitti

200 milyar dolar değerinde materyal bulunduran asteroit, 15 Şubat günü Dünya’dan sadece 27 bin km mesafeden geçerek sessizce gözden kayboldu.

Yanımızdan sessizce geçip gitti
20 Şubat 2013 Çarşamba 12:52 tarihinde eklendi, 1.708 kez okundu.

Dünya, 15 Şubat günü iki önemli kozmik olaya tanıklık etti. Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzerinde patlayan meteorun panik saçtığı saatlerde, 2012 DA14 asteroiti de Dünya’nın yanından sessiz bir şekilde geçip gitti.

 
Her ne kadar Dünya’yı en yakından ziyaret eden asteroit olarak bilinse de, 2012 DA14 fazla parlaklık yaymadığı gibi çıplak gözle de gözlemlenemedi. Türkiye’de sabah erken saatlerde kısa süreliğine de olsa gözlemlenme şansı yakaladığımız 20x40 metre boyutlarındaki asteroit, aynı saatlerde Avustralya’nın Perth kentindeki amatör gök bilimci Colin Legg’in kamerasına yakalandı. Legg, yerel saatle 19.24’te görüntülediği asteroiti çekerken, beklenmedik bir sürpriz de yaşadı.
 
Hızlandırılmış videoda, 2012 DA14, görüntünün sol üst köşesinden aşağıya doğru yavaşça süzülüyor. Bu esnada, bir meteor büyük bir hılz dikine geçiş yapıyor. Meteorun ardında, buharlaşmış toz parçalarının izi kalıyor. ‘Persistent train’, yani bir nevi ‘Israrcı iz’ olarak adlandırılabileceğimiz çizgi, meteorun geçişinden sonra gökyüzünde birkaç dakika kalabiliyor.
 
UYDULAR DA KAMERADA
Videoda dikkatinizi çekecek detaylar da mevcut. Bunlar da 2012 DA14’ün geçisi sırasında gökyüzünde hareket eden tek noktanın o olmaması.
 
Sayısız yıldızın ışık saçtığı karanlıkta, görüntünün üstünde ve altında dikey, yatay ve çarprazlama geçiş yapan noktalar görülüyor. Hızla hareket eden bu cisimler, Dünya’nın yörüngesindeki binlerce uydudan sadece birkaçı.
 
NASA, uydular sayesinde 2012 DA14’ü çok uzun bir süre önce tespit etti, asteroitin rotası kesin olarak belirlendi. Öte yandan, 2012 DA14’ün yarısı kadar olan Çelyabinsk meteoru, Dünya’ya büyük bir facia getirebilirdi. Her ne kadar her gün yerleşim birimlerinden uzak bölgelerde yüzlerce ton meteor atmosferde yanarak toza dönüşse de, gök cisimlerini takip etmek için hava savunma sistemleri kurulması gerektiği Çelyabinsk’in yaşadığı korkunun ardından gözler önüne serildi.