Yaşam Ayavefe Yaşanan Göçlerin Temelini Anlatıyor

Dünya karalarının \%30’unu ormanlar oluşturuyor. Ülkemizdeki orman oranı, global ortalamalara yakın. Buna rağmen bu oranın daha da yükseltilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Yaşam Ayavefe Yaşanan Göçlerin Temelini Anlatıyor
10 Ağustos 2020 Pazartesi 16:17 tarihinde eklendi, 1.957 kez okundu.

Dünya karalarının %30’unu ormanlar oluşturuyor. Ülkemizdeki orman oranı, global ortalamalara yakın. Buna rağmen bu oranın daha da yükseltilmesi için çalışmalar yapılıyor. Çocuklarımıza daha yeşil, daha sağlıklı bir dünya bırakmak için var olan ormanları korumak ve orman sayımızı arttırmamız gerekiyor. Green Climate World dünya çapında orman varlığını arttırmak için kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu… Kurucusu Yaşam Ayavefe’ye göre orman varlığını korumak ve daha fazla ağaçlandırma yapabilmek için orman gönüllülerinin sayısını arttırmak gerekiyor. Gönüllü insan sayısına arttırmak için de var olan trendleri yakından takip ediyorlar.
 

Yaşam Ayavefe -157_a_6370.jpg
 

Kentten kırsala göç ve yerleşim sırasında dikkat edilmesi gerekenler
 

Korona salgını sonrasında Dünya’da oluşan trendlerden biri de kırsal alana doğru artan tersine göç... Yaşam Ayavefe’ye göre bu göç sürecini iyi yönetebilirsek, çok daha fazla orman gönüllüsü yaratabiliriz.” Göç eden insanlar belirli bir tecrübeye sahip, yaratıcı ve yeniliğe açık insanlar. Kırsal yaşam hakkında tecrübeleri ise çok az. Yerleşim sırasında ve günlük yaşamlarında, çevrede var olan canlılarla uyum içinde yaşamaları için bazı konularda yardıma ihtiyaçları var. Green Climate World olarak bu süreci nasıl daha iyi şekilde yönetiriz ve çevreye duyarlı bu insanları nasıl orman gönüllüsü haline getirebiliriz amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. “
 

Yaşam Ayavefe -157_a_6426.jpg
 

Kentte yaşayan bir insan için kırsal alana göç, birçok açıdan sıkıntılar barındırıyor. İşin kültürel farklılık boyutundan tutun da gündelik sorunlara ve hatta diğer canlılarla birlikte yaşam konusunda, göç eden insanların çözmesi gereken bir sürü sorun var. Green Climate World dünya çapında bir organizasyon olarak, farklı ülkelerdeki bu tarz girişimlerde yaşanan sıkıntıları detaylı bir şekilde gözlemlemiş ve çeşitli raporlar hazırlamış bir kuruluş... Yaşam Ayavefe başarılı bir göç için çeşitli alt başlıklar oluşturduklarını söylüyor. “Kültürel farklılıklardan dolayı bireysel değil ama küçük topluluklar halinde yapılan yeni yerleşimlerin daha başarılı olduğunu gördük. 15-20 kişilik gruplar halinde 4-5 aile aynı anda kırsal alana yerleştiğinde sorunlarla başa çıkmada daha başarılı sonuçlar alıyorlar. Bunun yanında doğaya uyumlu, enerji tasarrufu yüksek ve iyi yalıtıma sahip yaşam alanları kalıcı bir yerleşim için olmazsa olmazlardan. Dünya turizminde yükselen trendlerden biri olan ekolojik köy kavramına çok yakın kavramlardan bahsediyoruz. Daha küçük ölçekte de olsa güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji santrallerine sahip, yerel gıdayı önemseyen, teknoloji ve yeniliğe açık bu tarz köyler, önümüzdeki dönemlerde daha da popüler olacak. Göç eden insanların inovasyona yatkın ve teknolojik alanda tecrübeli olmalarından dolayı yapılabilecek bir sürü proje var.”
 

Yaşam Ayavefe -157_a_6515.jpg
 

Orman gönüllüleri neler yapabilir
 

Green Climate World ve Yaşam Ayavefe bu göç hareketinden çok sayıda orman gönüllüsü yaratmaya çalışıyor. Orman gönüllülerinin çeşitli görevleri var. Mevcut ormanların korunmasını sağlamak, kanunsuz orman kesim işlemlerine müdahale etmek, orman yangınlarına müdahalede yardımcı olmak ve ilerde karşılaşılabilecek heyelan ve ağaç zararlısı böceklerle ilgili veri toplayıp, ilgili kuruluşları bilgilendirmek…

Green Climate World raporlarına göre Türkiye’de 22,7 milyar hektar ormanlık alan mevcut. Bununla birlikte 11.000 orman gönüllümüz var. Yaşam Ayavefe, orman gönüllülerinin sayısını arttırmak için bu göç hareketinden faydalanmak istediklerini söylüyor.” Salgın sonrası evden çalışma oranının artacağını düşünüyoruz. İnternetin yaygınlaşması ile artık mekândan bağımsız çalışan sayısı da artacak. Bu teknolojiye yatkın, veri toplama ve anlamlandırma konusunda tecrübeli kişileri orman gönüllülerimiz arasına katmayı hedefliyoruz.”