Yok böyle bir şey; sıfır kalori, şekerden 15 kat daha tatlı

ÇAYKUR, anavatanı Güney Amerika, Arjantin, Paraguay olan ve yerlilerin ‘şeker otu’ adını verdiği sıfır kalorili şeker elde edilebilen 'Stevia' adlı bitkinin Rize’de 3 yıldır sürdürdüğü deneme üretimlerini başarıyla tamamladı.

Yok böyle bir şey; sıfır kalori, şekerden 15 kat daha tatlı
22 Eylül 2015 Salı 13:23 tarihinde eklendi, 4.595 kez okundu.
ÇAYKUR, anavatanı Güney Amerika, Arjantin, Paraguay olan ve yerlilerin ‘şeker otu’ adını verdiği sıfır kalorili şeker elde edilebilen 'Stevia' adlı bitkinin Rize’de 3 yıldır sürdürdüğü deneme üretimlerini başarıyla tamamladı.
 
Analizlerde şekere göre 15 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edilen, kalori ve protein değerleri sıfır çıkan ve şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirlenen stevia bitkisinin gelecek yıl üretimine başlanacak. Yeni bir tarım ürününe kavuşan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çayda dekar başına 1.5 ton verim elde eden üreticiler Stevia’da 4 ton üretimle önemli bir ek gelire sahip olma imkanına kavuşacak.
 
Çaykur, 3 yıl önce Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Bahçesi’nde Arjantin'den getirilen ve kalorisiz şeker elde edilen stevia bitkisinin deneme üretimine başladı. 3 yıl süreyle yaz ve kış dönemlerinde takip edilerek deneme üretimi yapılan stevia bitkisinin bölgenin toprak ve iklim koşullarına uyum sağladığı ve başarıyla yetiştiği gözlendi. Stevianın yapılan ilk analiz sonuçlarında şekere göre 15 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edildi. Sıvılaştırıldığında bu oran 300 kata kadar yükselen ve kalori ile protein değerleri sıfır çıkan Stevia'nın şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirtildi.
 
"ÇAYA GÜZEL VE TATLI BİR KARDEŞ GELDİ"
 
Son deneme üretiminin hasadını yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu deneme sürecinin oldukça verimli geçtiğini ve artık bölgenin yeni bir tarım ürününe kavuştuğunu açıkladı. Anavatanı Güney Amerika, Arjantin, Paraguay olan ve yerlilerin ‘şeker otu’ ve ‘ballı yaprak’ olarak adlandırdıkları Stevia bitkisinin Karadeniz topraklarını çok sevdiğini ifade eden Sütlüoğlu, “Türkiye’de değişik yerlerde denenen steviada bu kadar verimli bir üretim olmadı. Deneme üretimlerinin ardından artık biliyoruz ki bu topraklarda verimli bir şekilde yetişiyor. Çayda dekar başına 1.5 ton ürün alınırken, Stevia 4 ton verime ulaşıyor. Bundan sonra vatandaşlara bitkiyi dağıtıp yetiştirilmesini sağlayacağız. Ardından kuracağımız fabrika ile kalorisiz şeker üretimine başlayacağız. Çaya güzel ve tatlı bir kardeş geldi. Vatandaşın gelirini artıracak yeni bir ürünümüz olduö dedi.
 
"DÜNYADA PAZAR PAYI ARTIYOR"
 
Dünyada 3 milyar dolara yaklaşan bir işlem hacmi olan stevianın pazar payı her geçen gün artan mucizevi bir bitki olduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, “Yaprak halinde şekerden 15 kat daha tatlı. Fabrikasyon üretim safhasından sonraki ürün ise şekerden 300-400 kat daha tatlı ancak kalorisi ve proteini sıfır. Mucizevi bir bitki. Şeker kullanımından dolayı birçok hastalık oluşuyor. Bu bitki bu olumsuzlukları ortadan kaldıran, şekerin kullanıldığı her yerde kullanılan değerli bir ürün" diye konuştu.
 
Çayda dekar başına ortalama 1.5 ton verimle 2 bin 370 lira kazanan üreticinin dekar başına 4 ton verim elde edilebilen stevia bitkisi ile ortalama 5-6 bin lira kazanabileceği belirtildi.

DHA