60 yıldır tacın tek sahibi

İngiliz kraliyet tahtının en uzun süreli ikinci sahibi olan Kraliçe 2. Elizabeth'in tahta çıkışının 60. yılı kutlanıyor

60 yıldır tacın tek sahibi
18 Mayıs 2012 Cuma 16:26 tarihinde eklendi, 3.242 kez okundu.

 

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in tahta çıkışının 60. yılı dolayısıyla, İngiltere’nin başkenti görkemli törenlere hazırlanıyor.

İngiliz kraliyet ailesinin üyeleri, Kraliçe’nin 60. yılı olan "Pırlanta yıldönümü" kutlamaları çerçevesinde yıl başından bu yana Birleşik Krallık’taki çeşitli şehirler ile Milletler Topluluğu ülkelerini ziyaret ediyor.
 
Başkent Londra’daki görkemli tören ise 3 Haziran Pazar günü yapılacak. Kraliçe, 1000’den fazla geminin eşliğinde başkentteki Thames nehrinde yapılacak geçit törenine katılacak. 86 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth, İngiliz monarşisinin 63 yıl tahtta kalan Kraliçe Victoria’dan sonraki en uzun süreli monarkı. Ülke tarihinde, 50 yıldan fazla tahtta kalan altı kral ve kraliçe bulunuyor(Victoria, 2. Elizabeth, 3. George, 1. James, 3. Henry ve 3. Edward).
 
1952 yılında 26 yaşında tahta çıkışından bu yana ülkede 3 bin 500’den fazla yasayı onaylayan Kraliçe 2. Elizabeth, 60 yıl içerisinde Sir Winston Churchill’den, David Cameron’a kadar toplam 12 İngiliz Başbakanıyla çalıştı. 1953 doğumlu Tony Blair, 2. Elizabeth’in kraliçeliği döneminde dünyaya gelen ilk İngiltere Başbakanı oldu.
 
Kaplumbağa, fil, kunduz hediye edildi 
 
2008 yılında Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaretin de aralarında bulunduğu toplam 116 farklı ülkeyi ziyaret eden 2. Elizabeth’in kraliçeliği döneminde, Vatikan’da ise altı Papa değişti. Avustralya, Kanada, Jamaika gibi ülkelere birden fazla giden Kraliçe 2. Elizabeth, 60 yıl boyunca 596 nüfuslu Cocos Adalarından, 1 milyardan fazla nüfuslu Çin’e kadar birçok farklı ülkeyi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçen yıl yaptığı resmi ziyaret de dahil, 1952’den bu yana İngiltere’ye 102 devlet başkanı düzeyinde ziyaret gerçekleşti.
Kraliçe’ye resmi ziyaretleri sırasında verilen hediyeler arasında ilginç olanları da vardı. 2. Elizabeth’e, 1972’de Seyşel Adalarına yaptığı ziyarette iki kaplumbağa, yine aynı yıl Kamerun’a yaptığı ziyarette yedi yaşında "Jumbo" adında bir fil, Kanada’ya ziyaretinde ise iki adet siyah kunduz hediye edildi. Kraliçe 2. Elizabeth 1947 yılında tahta çıkmadan önce Yunanistan ve Danimarka kökenleriyle bilinen Edinburgh Dükü Philip ile evlendi. 64 yıldır evli olan çiftin, üçü erkek, biri kız, dört çocukları bulunuyor.
 
Peki, 2. Elizabeth’ten sonra ne olacak?
 
86 yaşındaki İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’ten sonra tahtın sahibi büyük oğlu, Galler Prensi Charles olacak. Birleşik Krallık’ta "ömür boyu görev" olarak tanımlanan monarklıkta, kraliçe ölmeden tahtın oğluna geçmesi beklenmiyor. Kraliçe 2. Elizabeth üç yıl daha yaşar ve tahtta kalırsa, ülkenin en uzun süreli monarkı olan Kraliçe Victoria’nın bu unvanını almış olacak. Prens Charles’tan sonra ise tahta çıkma sırası geçen yıl görkemli bir düğünle evlenen oğlu Cambridge Dükü William’da olacak. Ancak Kraliçe öldükten sonra halihazırda 63 yaşında olan Prens Charles’ın, tahtı büyük oğlu William’a devredebileceği yorumları yapılıyor.