ABD Dışişleri Bakanı Clinton Kenya'da

Clinton, Kenya Cumhurbaşkanı Kibaki ve Başbakanı Odinga'nın yanı sıra Somali Devlet Başkanı Ahmed ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Clinton Kenyada
04 Ağustos 2012 Cumartesi 20:10 tarihinde eklendi, 1.357 kez okundu.

 

Afrika ülkelerini kapsayan gezisi çerçevesinde Kenya'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kenya Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki ve Başbakan Raila Odinga'nın yanı sıra Somali Devlet Başkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed ile görüştü. 
     
Clinton, görüşme öncesinde Kenyalı liderlerden, gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçiminde, şiddet olaylarıyla sonuçlanan 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılan hataları tekrar etmemelerini istedi. 
     
Kenya'da 2007 yılında Kibaki'nin galibiyetiyle sonuçlanan cumhurbaşkanı seçiminde polisin oy sayımı sırasında gözlemcileri seçim merkezinden çıkarması üzerine başlayan şiddet olaylarında bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti. 
     
Temasları çerçevesinde Kenya Yüksek Mahkemesi Hakimi Willy Mutanga ile de bir araya gelen Clinton görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu. 
     
Ülkesinin, ''Kenyalılara ve Kenya hükümetine gelecek yıl yapılacak seçimlerin özgür, adil ve şeffaf olmasını garanti altına alınması için destek sözü verdiğini'' belirten Clinton, ''Biz Kenya halkından bir araya gelmelerini ve tüm dünyaya model olacak seçimler için hazırlanmalarını istiyoruz'' dedi. 
     
Clinton daha sonra Kibaki ve Odinga ile bir araya geldi. 
     
-Clinton'ın Somalili yetkililerle görüşmesi- 
     
Clinton, Kenya'daki temasları sırasında Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed'in yanı sıra 20 Ağustos'ta BM tarafından verilen görev süresi dolacak olan geçici hükümet yetkilileri ve Somalili yerel yetkililerle bir araya geldi. 
     
Ahmed ile yaptığı görüşme öncesinde Somalili liderlerin ülkede geçerli bir merkezi hükümeti yeniden oluşturma çabalarını cesaretlendirici bulduğunu belirten Clinton, ''Liderlerin çizilen yol haritasının tüm gereklerini yerine getirmede kaydettikleri ilerlemeden çok büyük cesaret aldık'' diye konuştu. 
     
Clinton, Senegal'den başladığı 11 günlük Afrika gezisinin 4. durağı olan Kenya'nın ardından Malavi ve Güney Afrika'ya gidecek.