"ABD’nin en kötü kabusu olabilir”

Rusya’nın Şeremetyova Havaalanı transit bölgede 23 Haziran’dan bu yana kalmaya devam eden CIA eski çalışanı Edward Snowden’in kontrol ettiği bilgilerin ABD hükümetinin en kötü kabusu olabileceği iddia edildi.

ABDnin en kötü kabusu olabilir”
14 Temmuz 2013 Pazar 14:17 tarihinde eklendi.

RİA Novosti’te yer alan habere göre, Snowden’in sızdırdığı ilk bilgileri yayınlayan Guardian muhabiri Glenn Greenwald, Arjantin gazetesi La Nacion’a özel röportaj verdi. Greenwald’a göre, Snowden bir kişinin hepsini bir araya getiremeyeceği şekilde dünyanın farklı bölgelerinde sakladığı çok daha tehlikeli bilgilere sahip.

Greenwald değerlendirmesinde, “Snowden tek bir dakikada bugüne kadar hiçbir kimsenin yapamadığı bir şekilde ABD’ye zarar verebilir...” dedi. Greenwald, ABD hükümetinin Snowden’e bir şey olmaması için dizleri üzerine çöküp her gün dua etmesi gerektiğini, aksi durumda bunun ABD hükümeti için en kötü kabus olacağını savundu.

Washington’ın bir başka ülkenin siyasi sığınma hakkı vermemesi için yoğun çaba sarf ettiği Snowden, gizli bilgileri ele geçirip yayınladığı için casusluk ve hırsızlıkla suçlanıyor.

ABD pasaportu iptal edilen Snowden, Moskova’dan çıkış için önceki gün insan hakları temsilcileri ve avukatlarla bir görüşme yaptı. Rusya’dan geçici siyasi sığınma hakkı elde etmek isteyen Snowden, Latin Amerika ülkelerine güvenli bir şekilde gitmeyi planlıyor.

Rus makamları ABD aleyhine çalışmamak şartı ile Snowden’e siyasi sığınma verebileceklerini açıklarken, CIA eski çalışanın hukuki süreci başlatmak için Rusya Federasyonu Göçmen Bürosu’na henüz başvurmadığı belirtiliyor.


CİHAN