"Afganistan'ın refahı, Pakistan'ın menfaatinedir"

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Afganistan ve Pakistan'da refaha ulaşılmasının her iki ülkenin de menfaatine olacağını belirterek, ''Pakistan'da barış olabilmesi için, Afganistan'da da barış olması gerekiyor'' dedi.

Afganistanın refahı, Pakistanın menfaatinedir
12 Aralık 2012 Çarşamba 21:27 tarihinde eklendi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Çankaya Köşkü'ndeki Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesi genel oturumunun ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Konuk Cumhurbaşkanlarına, geçtiğimiz hafta Afganistan İstihbarat Başkanı'nın hedef alan suikast girişiminin Pakistan'da planlandığı iddialarının ortaya atılmasının ardından, bugünkü zirve görüşmelerinde konunun gündeme gelip gelmediği soruldu.
 
Zerdari, soruya verdiği yanıtta, ''Benim bakış açıma göre terörün bir sınırı yok ve terör devlet tanımıyor. Ben bunlara 'devleti olmayan unsurlar' diyorum. Herhangi bir devlete ait olmayan unsurların bir felsefesi de yok'' dedi.
 
Devletlerin, böylesi bireyleri ya da bu tip bireylerden oluşan grupları bünyelerinde barındırmamaları gerektiğini dile getiren Zerdari, şunları söyledi: 
 
''Barındırmama işi ne kadar zor ve acılı olursa olsun, biz hem kendimize, hem gelecek kuşaklara, hem dünyaya şunu ispat etmeliyiz; biz kendi ulusumuzun geleceğini inşa ederken herhangi bir güç tarafından durdurulmayacağız ve gelecek ümitlerimizin bertaraf edilmesine izin vermeyeceğiz.
 
Afganistan'ı refah içinde görmek, Pakistan'ın menfaatinedir. Afganistan için de, Pakistan'ı refah içerisinde görmek, ticaretin geliştiğini görmek menfaatinedir.'' 
 
Uzun vadede tekrar her şeyin yoluna girdiğini görmek istediğini ifade eden Zerdari, şöyle konuştu:
 
''Pakistan'da barış olabilmesi için, Afganistan'da da barış olması gerekiyor. Suriye'den gelen 200 bin mültecinin halini görüyoruz. Onlar geldiler, sizin tesislerinizi kullanıyorlar, sizin toplumunuzun içine karışıyorlar. İçlerinde iyileri de var, kötüleri de var. Dolayısıyla, barış herkesin menfaatine. Pakistan, Afganistan'ın barış arayışını desteklemekten menfaat bulur sadece.'' 
 
Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ise, bugünkü zirve çerçevesinde verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. 
     
''Bu kadar sık görüşme olmamıştı'' 
     
Terörle mücadelede işbirliği konusunda bugünkü toplantıda ne gibi somut adımlar atıldığına ilişkin soruyu yanıtlayan Karzai, siyasi düzeyde Afganistan ve Pakistan arasında son derece yoğun ve geniş bir alana yayılan iletişim ve görüş alışverişi bulunduğunu söyledi.
 
Karzai, ''Bu anlamda, ortam hiç bu kadar dostane olmamıştı. Afganistan ve Pakistan arasında hiç bu kadar sık ziyaretler gerçekleştirilmemişti. Cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları, genelkurmay başkanları düzeyinde hiç bu kadar sık görüşme olmamıştı'' dedi.
 
Terörle ilgili olarak, hem Afganistan hem Pakistan'da son derece şanssız ve üzücü olaylar da gerçekleştiğini dile getiren Karzai, söz konusu olayların kimi zaman Türkiye'nin de yardımıyla ulaşılan geniş ölçekli siyasi başarıların hemen ardından meydana geldiğini belirtti.
 
Karzai, ''Bizim görüşmelerimizin odak noktası, üst düzey siyasi istişare mekanizmasını ve üst düzeyde alınan kararları nasıl pratikte halkımıza yansıyacak şekilde uygulayabileceğimiz'' diye konuştu. 
     
''Uyuşturucu ticareti, terörün ana kaynağı değil''
     
Karzai, terörizm ve aşırıcılıkla mücadele ile uyuşturucu ticaretinin önlenmesi konusunda Afganistan'ın attığı adımlara ilişkin soru üzerine, uyuşturucu ticaretinin, terörün ana kaynağı olmadığını, terör ve aşırıcılığın uyuşturucu dışındaki kaynaklardan ortaya çıktığını kaydetti.
 
Uyuşturucunun, hem Afganistan, hem bölge, hem de dünya için bir kötülük olduğunu ifade eden Karzai, ''Burada komşularımızın ve uluslararası camianın rolü çok önemli. Çünkü, Afganistan'a uyuşturucu yapımında kullanılan maddelerin gelmesi, uyuşturucu ticareti başlı başına önemli konular'' diye konuştu.