Afrika’da bir ilk

Kenya’nın Maasai kabilesi, Afrika’da bir ilke imza atarak kabile içi spor olimpiyatları düzenledi. Olimpiyatlarla kabile içi diyalogun sağlanması ve anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Afrikada bir ilk
28 Aralık 2012 Cuma 17:24 tarihinde eklendi, 5.289 kez okundu.

 

Kenya’nın Maasai kabilesi, toplumsal barışa vurgu yapmak amacı ile bir organizasyona ev sahipliği yaptı ve tüm Afrika’ya ümit veren bir başlangıca imza attı. Geçtiğimiz hafta birincisi düzenlenen Maasai olimpiyatları, sporun toplumları birleştiren gücü ile ülke gündemini bir anda farklı bir boyuta taşıdı.
 
Ev sahipliği Maassai kabilesi tarafından yapılan oyunlarda toplam 60 sporcu yarıştı. 4 dalda yarışan sporculara en büyük destek David Lekuta Rudisha’dan geldi. Halihazırdaki 800 metre olimpiyat ve dünya rekorunu elinde bulunduran milli atlet Rudisha, tüm dallarda yarışarak sporculara tam bir manevi destek örneği sergiledi.
 
Genç Maasailer için belki de hayatlarının fırsatını yakalama şansını veren bu olimpiyat oyunları, renkli manzaralarla tüm seyircileri hayranlık içerisinde bıraktı. Özellikle de ödül töreni konuşması sırasında duygusal anlar yaşanmasını sağlayan Radisha, kendisinin bu topraklara ait olduğunu ve tüm Kenya için barışı sağlayacak en büyük güç olarak sporu gördüğünü belirtti. Rekortmen sporcu, bizzat kendisinin yaptıracağı spor kompleksi ile tüm kabileye büyük bir müjde verdi.
 
Tüm doğal kabile hayatının resmedildiği olimpiyatlarda Kabile reislerine gösterilen hürmet ve saygının halen ne kadar güçlü olduğu, yabancı misafirlerin gözünden kaçmadı. Önemli ödüllerle süslenen kapanış töreni, Maasai yerel dansları ile tam bir karnaval havasında geçti. 
 
5000 metre koşu dalında yarışma birincisi olan Jacob Parmuya, 2013 New York 5000 metre koşusuna katılma hakkını kazandı. Ayrıca nakit yerine ödüllerin büyük baş hayvan olarak verilmesi de organizasyonu ayrıcalıklı kılan diğer hususlardan biri oldu.
 
Kenya’da geçtiğimiz hafta 20 kişi kabile kavgaları sonucu hayatını kaybetmişti. 

CİHAN