Aft Nedir?

Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft; yuvarlak, sarı ve beyaz, kenarları kırmızı renkte ağızda çıkan yaralara verilen isimdir.

Aft Nedir?
11 Mart 2024 Pazartesi 05:15 tarihinde eklendi, 1.967 kez okundu.

Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft; yuvarlak, sarı ve beyaz, kenarları kırmızı renkte ağızda çıkan yaralara verilen isimdir. Ağız içinde çeşitli kısımlarda bir ya da birden fazla sayıda ortaya çıkabilen aft, hormonal değişiklikler, stres, vitamin ve mineral eksikliğinden dolayı çıkabilse de, diş ve ağız sağlığına dikkat etmemek, sert ve tahriş edici yiyecekler ile asitli içecekler tüketmek de aft oluşumunu tetikleyebilmektedir.

 

 

Aftın neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle beraber, bazı hastalıklar ve çevresel bazı faktörlerin afta neden olduğu düşünülmektedir. Afta neden olabilecek faktörler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

●      Vitamin ve mineral eksikliği (folik asit, B12, demir, çinko)

●      Yanağı ısırmak

●      Ağza darbe almak

●      Ergenlik, regl veya hamilelik döneminde görülen hormonal değişiklikler

●      Sert veya çok sıcak yiyecekler tüketmek

●      Stres ve kaygı

●      Genetik faktörler

●      Gıda hassasiyeti (glüten, çikolata, süt, fıstık, fındık, badem, domates, incir, limon, çilek, inek sütü, sirke, turşu, tuzlu, baharatlı ve acılı yiyecekler)

●      Asitli içecekler

●      Ağza tam oturmayan takma dişler

●      Diş teli kullanımı

●      Kırık diş

●      Bağışıklık sisteminin zayıf olması

 

         Aftlar çoğunlukla kendiliğinden iyileşir, ancak ağrıyı azaltmak veya iyileşmeyi hızlandırmak için bazı ağız bakım ürünleri veya ilaçlar kullanılabilir. Eğer aftlar sürekli tekrarlıyorsa veya uzun süreli bir sorun haline geliyorsa, bir diş hekimi ile görüşmek de fayda vardır.

 

Ağız ve diş sağlığı hakkında daha detaylı bilgi almak, muayene ve teşhis  için Gaziantep Diş Polikliniği Klinik27 ile hemen iletişime geçebilirsiniz.