Araba Kiralarken Firmalar Niçin Kredi Kartınızı İstiyor?

Online kredi kartı kullanımı hala pek çok insanın şüpheyle yaklaştığı bir mesele

Araba Kiralarken Firmalar Niçin Kredi Kartınızı İstiyor?
29 Ağustos 2016 Pazartesi 15:47 tarihinde eklendi.

Online kredi kartı kullanımı hala pek çok insanın şüpheyle yaklaştığı bir mesele. Para ile yapılan satın almanın çoğu zaman daha yararlı olduğu ve iktisadi düzenin hâlâ yeterince alışkın olmadığı ülkemizde kredi kartımızı işleme sokmaya çekinmemiz online olarak satın alma veya güvenilir araba kiralama vb. hizmetlerden yararlanmamızın da engeli haline geliyor. Bu yazımızda siz okuyucularımıza kurumsal araç kiralama şirketleri üzerinden araç kiralarken nakit ödeme yapabiliyor olmanıza rağmen kredi kartınızı ne amaçla sorduğu konusuna ışık tutarak, bir sonraki araç kiralamanızda kredi kartınızı verirken aklınızda merak ettiğiniz bir şey olmamasını sağlayacağız.



Sizi bu yazıyı okumaya yönlendiren konu muhtemelen otomobil kiralarken “Nakit ödeme yapacağım, ne amaçla kredi kartım isteniyor?” diye soruyor olmanız. Asıl olarak kartınızdan tahsil edilecek ön provizyon yardımıyla hem firma korunmuş oluyor hem de sizin ayırttığınız araç güvence altına alınmış hale geliyor. Bu koruma durumu kartınız aracılığıyla bloke edilen belli bir meblağ ile gerçekleşiyor. Araba kiralama firmalarına başvurarak aracınızı teslim aldığınızda kredi kartınıza dair bilgilerinizi vermek ve provizyon yapma işinin gerçekleşmesini sağlamak amacıyla imzaladığınız belge yoluyla şirketin size sormadan kartınızdan para çekmemesini sağlayıp sizin yüzünüzden oluşmayan bir durumun sorumluluğunu almanızın önüne set çekiyorsunuz. Bu sırada arabayı kiraladığınız şirket de sizin kiralama süreniz boyunca gerçekleşen bir trafik kuralı hatası nedeniyle firmaya ulaşan trafik cezası vs. beklenmedik koşullarda tarafınızdan tahsilat yapmak için sizi, kiralamanızın ardından arayıp bulmak mecburiyetinde olmuyor. Ön ödeme alma uygulaması bunun dışında, kurumsal araç kiralama firmalarının otomobillerinin kaskolu olmaları sebebiyle, muafiyetli sigorta sağlayan otomobil kiralama firmalarında bile, en çok ödeme miktarı kadar risk almış olmanızı sağlıyor.



Kredi kartından ön provizyon gerçekleştirme süreci aslında hem sizin hem de kiralayan firmanın işlerini hızlandıran bir uygulama. butik kiralık araç şirketlerinden kredi kartı bilgilerinizi sunmadan, örneğin belge imzalayarak yapacağınız kiralamalar sonucunda mağdur olma ihtimaliniz kurumsal bir firmadan kredi kartınızın ödeme alımı uygulaması için işleme sokulduğu bir kiralama yaptığınızda haksızlığa uğrama ihtimalinizden epey yüksek. Mesela senet imzalayarak yaptığınız kiralamalarda araçta daha evvelden mevcut bir kusura siz neden olmuş gibi gösterilebilir ve gerçekten büyük miktarlarda paralar ödemek durumunda olabilir.