Arılar yine sır oldu

Florida’da bal üreticilerinin milyonlarca balarısının öldüğünü açıklaması yetkilileri ayağa kaldırdı. 2007’de gizemli bir biçimde ortadan kaybolan arıların ölüm sebebi araştırılıyor

Arılar yine sır oldu
04 Ekim 2011 Salı 08:32 tarihinde eklendi, 1.785 kez okundu.

 

Amerika’nın Florida eyaletinde milyonlarca balarısı gizemli bir biçimde ölü bulundu. Brevard County’de en az iki milyon arının kovan içinde ölü bulunduğunu açıklayan bölgedeki bal üreticileri “Ölümlerle birlikte toplam kaybımız 150 bin doları aştı” açıklamasında bulundu. En az 400 arı kovanının kullanılamaz hale geldiği belirtilirken yetkililer inceleme başlattı.
 
Yapılan ilk incelemelere göre arıların kimyasal bir madde yüzünden öldüğü açıklandı. Fakat bu maddenin ne olduğuna dair bir açıklama yapılmadı. 2007’de gizemli bir biçimde ortadan kaybolan arılar, bilim dünyasında korku yaratmış “Küresel ısınma yüzünden doğanın dengesi bozuldu. Ekosistem yok olacak” yorumlarının yapılmasına sebep olmuştu.
 
Anadolu arısı kansere karşı
 
Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde arılar üzerinde yapılan araştırmada, arı zehirinin kolon, karaciğer ve lösemi kanserlerine neden olan hücreleri yok etmede etkili olduğu tespit edildi. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevki Arslan, 4 öğrencisiyle çalıştıkları araştırmada Anadolu ırkı arı zehiri üzerinde çalıştıklarını belirterek “İlaç yapımına katkı sağlayabiliriz. Destek verilirse bir yılda araştırmaları tamamlarız” dedi.