Arnavutluk'ta "Kosova ile birleşelim" talebi

Arnavutluk'ta milliyetçi eğilimiyle bilinen Kırmızı ve Siyah İttifakı Partisi'nin Genel Başkanı Kreşnik Spahiu, Başbakan Sali Berişa'ya mektup göndererek, Arnavutluk ile Kosova'nın birleşmesi için başlattıkları referandum kampanyasına destek istedi.

Arnavutlukta Kosova ile birleşelim talebi
30 Kasım 2012 Cuma 16:44 tarihinde eklendi.

 

İki ülkenin birleşmesi için Kırmızı ve Siyah İttifakı'nca referandum yapılmasına dair girişimde bulunduklarını hatırlatan Spahiu, konunun Arnavutluk Anayasası'nın 150. maddesine dayandığını belirtti. 
     
Söz konusu maddeye göre, seçme hakkına sahip 50 bin vatandaşın imza toplayarak, özel öneme sahip konularda Cumhurbaşkanı'ndan referandum talep etme hakkında sahip olduğunu ifade eden Spahiu, parti olarak kendilerinin Arnavutluk ve Kosova'daki resmi kurumlara ve yöneticilerine, seçme hakkına sahip tüm vatandaşlara referandum hakkında hazırlanan belgeyi imzalama çağrısında bulunduklarını kaydetti. 
     
Kampanyaya destek için Başbakan Berişa'ya gönderilen mektupta, "Son günlerde ulusal birlik hakkında yaptığınız açıklamalardan yola çıkarak, sizden Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi için hazırladığımız referandum belgesini imzalamanızı istiyoruz" ifadeleri yer aldı. 
     
Kırmızı ve Siyah İttifakı daha önce yayınladığı bildiriyle, Arnavutluk ile Kosova arasındaki sınırların kaldırılmasını istemişti. 
     
İttifak, 28 Kasım'da Arnavutluk ile Kosova arasındaki Morina Sınır Kapısı'na giderek, referandum için gerekli 50 bin imzanın toplanmasına dair kampanyanın resmen başladığını duyurmuştu.