"Artık kusursuz bir örnek değil"

İngiliz The Economist dergisi, hükümetin yolsuzluk iddiaları ve giderek artan otoriter yönetimiyle hayal kırıklığı yarattığını yazdı.

Artık kusursuz bir örnek değil
06 Ocak 2014 Pazartesi 08:28 tarihinde eklendi.
The Economist dergisi, 'Artık kusursuz bir örnek değil' başlıklı analizinde 2002 yılında iktidara gelen AKP'nin yakın tarihteki en büyük yolsuzluk skandalıyla kendini çamura batmış bulduğunu ve geçmişteki diğer hükümetlerden ayrıcalıklı olmadığını kanıtladığı yorumunu yaptı.
 
17 Aralık'taki yolsuzluk operasyonuyla aralarında üç Bakan'ın oğlu ve Halk Bankası genel müdürünün de bulunduğu 50 kişinin gözaltına alındığını, ikinci operasyon dalgasında Başbakan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın adının da karıştığını aktaran yazıda, bütün bunlara yanıt olarak Erdoğan'ın üst düzey polis yetkililerinin görev yerlerini değiştirdiğini ve soruşturmada yer alan savcıyı görevden aldığı ifade edildi.
 
Bu gelişmelerden sonra kabinedeki bakanların değiştirdiğini ve borsanın dibe vurarak Türk parasının değer kaybettiğine dikkat çekilen yazıda yolsuzluk skandalının AKP'den istifalarla devam ettiği aktarıldı.
Yazıda, Erdoğan'ın bir komplo olarak değerlendirdiği gelişmelerin ardında İsrail ve ABD'nin olduğu ve Erdoğan'ın Gülen Cemaati'nin de içinde bulunduğu bu güçlerin 'paralel bir devlet' kurmak istedikleri açıklamaları aktarılarak AK Parti ile Gülen Cemaati'nin kısa bir süre önce ordudaki generallere karşı müttefik oldukları hatırlatıldı.
 
ERDOĞAN'IN BAHİSİ ERKEN SEÇİM OLABİLİR
 
Yazının devamında şu ifadeler yer aldı: 'Bu kriz sadece AK Parti ile Gülen Cemaati arasındaki bir güç savaşı değil. Bu kriz; Türkiye'nin sallanan demokrasisinin kronik zayıflığını, zincirlenmiş medyasını, siyasallaştırılmış yargısını, kusurlu anayasasını, kamu muhasebelerini bağımsız olarak inceleme eksikliklerinin altını çiziyor. Tayyip Erdoğan, 2011 yılında yeniden seçildiğinde bu eksiklikleri telafi etme şansı vardı ancak başarısızlığı daha fazla liberal destekçiyi ihanete uğratılmış ve hakkı yenilmiş hissettirdi. Şimdi, Erdoğan'ın temel amacı Ağustos ayında boşalacak başkanlık koltuğuna oturmak gibi görünüyor.'
 
Son gelişmelerin Başbakan'ın başkanlık hayallerini gerçeğe dönüşmesinin pek mümkün olmadığını gösterdiğini, bunun mart ayında yapılacak seçimlere bağlı olduğu belirtilen yazıda, Erdoğan'ın en tehlikesiz seçiminin erken seçimlere giderek 4. kez iktidarak gelmek olabileceğini aktarıldı. 
 
SEÇMENLER YİNE AK PARTİYİ SEÇECEK
 
AK Parti'nin sonunun geldiğini iddia edenlerin uzun ve sağlam düşünmeleri gerektiğini yazan The Economist yazısını şöyle noktaladı: CHP, zayıf ve bölünmüş, MHP, daha da kötü. Kürtler bütün olanlara rağmen AK Parti'nin iktidarda kalmasını isteyecektir çünkü, Erdoğan, Abdullah Öcalan ise açık bir şekilde müzakere yapan ilk lider oldu. Mart ayında başlayan ateşkes hala sürüyor. Türkler seçim sandıklarına gittiklerinde muhtemelen daha az kötüyü seçecekler. Bu da büyük bir ihtimalle AK Parti olacak.'