Avrupa uzay aracının fırlatılması ertelendi

Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikmal yapmak için 9 Mart'ta Fransız Guyanası'ndaki Kuru üssünden uzaya gönderilecek "Edoardo Amaldi" isimli insansız uzay aracı ATV-3'ün fırlatılması belirsiz bir tarihe ertelendi.

Avrupa uzay aracının fırlatılması ertelendi
02 Mart 2012 Cuma 15:49 tarihinde eklendi, 1.219 kez okundu.

Arianespace şirketinden yapılan açıklamada, Arianespace ve Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) ilave kontroller yapmak amacıyla 9 Mart tarihinde yapılması öngörülen fırlatma işleminin ertelendiği belirtilerek, Ariane 5 füzesiyle uzaya gönderilecek ATV'nin yeni fırlatma tarihinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı kaydedildi.
    
"Jules Verne" adlı ilk ATV'nin 2008'de UUİ'ye yaptığı ilke seferin ardından 2011'de Alman matematikçi ve astronom "Johannes Kepler"in adını taşıyan ikinci uzay aracı da görevini başarıyla yerine getirmişti.
    
İtalyan fizikçi ve uzay önderi "Edoardo Amaldi"nin ismi verilen üçüncü ATV'den sonra 2013 başında da dö
rdüncü insansız uzay aracı "Albert Einstein"in UUİ'ye ikmal için uzaya gönderilmesi öngörülüyor.
    
Avrupalı büyük bilimadamlarının isimlerini bu uzay araçlarına vermeyi gelenek haline getiren ESA, 5. araca da "Büyük Patlama" teorisinin babası Belçikalı fizikçi George Lemaitre'in adının verileceğini açıklamıştı.
   
  Avrupa ATV aracı, 2008'den bu yana her 18 ayda bir uzay istasyonuna yaklaşık 6 ton ağırlığında gıda, su, eşya ve teçhizat taşıyor. Araç, UUİ ile en az altı ay kenetli kaldıktan sonra atmosfere giriyor.