Baden-Württemberg'de çifte seçim

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde 8,5 milyon seçmen 25 Mayıs'ta sandık başına giderek, Avrupa Parlamentosu milletvekillerini ve belediye meclis üyelerini seçecek

Baden-Württembergde çifte seçim
20 Mayıs 2014 Salı 22:07 tarihinde eklendi.

Baden-Württemberg Eyaleti’nde 25 Mayıs’ ta bin 100 il ve ilçede toplamda 20 bin belediye meclis üyesi 5 yıl için seçilecek. Yeşiller ve SPD koalisyon eyalet hükümetinin protokol gereği seçme yaşının 16’ya düşürülmesi sonucu bu yerel seçimlerde ilk kez 16 yaşındaki seçmenler de oy kullanacak. Yeni yasa ile genç seçmenlere demokrasi adına önemli bir hak verilmiş oldu. Eyalet genelinde 200 bini aşkın, Türk kökenli seçmenin de oy kullanacağı seçimlerde, belediye meclis üyeliği için Türk asıllı adaylar da yarışacak. Siyaset uzmanları bu seçimlerde Türk asıllı seçmenlerin belirleyici olacaklarının altını çiziyor. Bu seçimde BadenWürttemberg Eyaleti’nde, partiler yerel seçimlerde belediye meclis üyeliği için onlarca Türk aday gösterdi.

Adayların çoğunluğunu listelerin alt sıralarından seçilme şansının az olduğu yerlerden göstermesi, siyaset otoritelerinin dikkat çektiği diğer bir husus oldu. Bu yıl Stuttgart’ta Yeşiller'in listesinde 22. sırada Mehmet Toker’ de yer aldı. Telekominikasyon Şirketi TOKER Telecom'un sahibi olan Mehmet Toker, aynı zamanda Stuttgart Belediye Meclisi, Kuzey (Nord) Bölgesi fahri temsilciliği ve SELF İşadamları Derneği'nin başkanlığını da yürütüyor. Türk kökenli seçmenleri sandığa davet eden Mehmet Toker, aynı zamanda gençlerin partilerin gençlik teşkilatlarında yine şehir meclislerinde gençlik teşkilatlarında görev almalarını tavsiye ediyor. Mehmet Toker üniversite eğitimini işletme dalında yaptı.

Salih Çolak ise seçim yarışında CDU listesinden 49. sırada yer alıyor. Bilişim uzmanı olan Uluslararası ticaret uzmanı Salih Çolak, Stuttgart gibi çok kültürlü bir şehirde bu çokkültürlülük zenginliğinin Belediye Meclisi’nde de temsil edilmesi için aday olduğunu açıkladı. Esslingen bölgesinden FDP listesinden seçime 11. Sırada giren Makine Mühendisi Erdal Özdoğan ise yerel yönetimlerin önemine dikkat çekiyor. Göçmen kökenli ya da azınlık toplumların sorunlarının en iyi şekilde yerel mercilerde dile getirileceğini belirten Özdoğan, belediye meclisine girmesi durumunda Esslingen’in daha da gelişmesine ve hayatın daha da kolaylaşmasına imkan veren faaliyetleri gündeme getireceğini belirtti.

Bir üniversite şehri olan Eslingen’de üniversitelerin daha rahat edebilmesi gerektiğine dikkat çeken Özdoğan, 4 bin Esslingen’de, 2 bin civarında da Göppingen’de olmak üzere 6 bin üniversitelinin her yönü ile şehir için bir kazanım olduğuna işaret etti. Anaokullarında çift dilliliğin de gündeminde olduğunu belirten Özdoğan kendisinin FDP üyesi olmadığını ancak FDP’nin farklı fikir ve görüşlerin dile getirilmesi açısından uygun bir platform sağladığını bu sebeple FDP listesinden seçime girdiğini hatırlattı.


CİHAN