Ban'ın raporu Rum basınına sızdı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Kıbrıs'ta görevli BM Barış Gücü'nün (UNFCYP) görev süresinin uzatılmasıyla ilgili hazırladığı ve dün BM Güvenlik Konseyi üyelerine sundu rapor taslağı Rum basınına sızdı.

Banın raporu Rum basınına sızdı
01 Aralık 2011 Perşembe 15:40 tarihinde eklendi.

 

Ban'ın Barış Gücü'nün misyonuna ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına değindiği raporundaki bazı ifadeler Rum diplomasisinin hoşuna gitmedi. 
     
Rum basınına göre, Ban raporunda, Kıbrıs müzakerelerinde, Ocak 2011'den beri ana başlıklarda görüş birliği sağlanarak bir miktar ilerleme kaydedildiği görüşünde. 
     
Ban, Cenevre'de yapılan üçlü görüşmede prosedürün yoğunlaştırılması ve BM'nin rolünün güçlendirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını, Temmuz ayında liderlerin müzakereleri yoğunlaştırdığını ve ana başlıklarda fikir teatileri yapıldığını; bu dönemde ekonomi, AB ve iç güvenlik konularında önemli adımlar atıldığını, mülkiyet, toprak ve vatandaşlık konularında ise çok az ilerleme olduğunu belirtti. 
     
New York yakınlarındaki Long Island'daki Grenn Tree'de 30-31 Ekim'de yapılan üçlü görüşmede, Ocak'tan o tarihe kadar kat edilen yolun gözden geçirildiğini ve tarafların çözüm bulmaya ne kadar yakın olduğunun belirlendiğini kaydeden Ban, bu görüşmede tarafların ana konular; özellikle yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, toprak ve vatandaşlık konuları üzerinde durduğuna işaret etti. 
     
Ban, Green Tree'de "bir miktar cesaret verici ilerleme olduğuna" değindiği raporunda, bu konularda tam görüş birliğine varılabilmesi için "daha yapılacak çok şey var" vurgusu yaptı. 
     
Raporunda, iki liderin kendisine, bir çözüme ulaşılmasının mümkün olduğu inancını teyit ettiğini belirten Ban, "Beklentim, bütün iç yönlerin 2012 Ocak'ına kadar çözülmesidir ki, daha sonra çoklu bir konferansa ilerleyebilelim" ifadesini kullandı. 
     
Güvenlik Konseyi'ne, iyi niyet misyonuyla ilgili olarak, Ocak 2012'deki üçlü görüşmeden sonra ayrı bir rapor sunacağı bilgisini de veren Ban, raporunda, Barış Gücü'nün Ada'daki misyonu ve faaliyetlerine ilişkin, önceki raporundaki aynı ifadelere yer verdi ve UNFICYP'in görev süresinin uzatılmasını önerdi. 
     
'Bölgede gerilim arttı"- 
     
Raporda, Mari'deki (Zigi) Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) deniz üssünde meydana gelen ve 13 kişinin ölümüne neden olan patlamaya ve Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon aramalarına da atıfta bulunan Ban, bu bağlamda bölgedeki gerilimin arttığına işaret etti. 
     
Rum gazetelerine göre, New York'taki Rum diplomatik misyonu, Ban'ın dün Güvenlik Konseyi üyelerine sunduğu ve önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen UNFICYP'le ilgili raporunda yer alan bazı ifadelerden rahatsız. 
     
Ban'ın raporunda, "daha önceki bütün raporlarında yer alan 186/1964 sayılı kararın yer almadığına" işaret eden Rum gazeteleri, Rum tarafının, bu "eksiğin düzeltilmesini beklediğini" yazdı.