Başbakan'a doktorlardan ''acil servis'' tepkisi

İZMİR Tabip Odası ile Herkes İçin Acil Sağlık Derneği, ortak basın açıklamasında Başbakan Binali Yıldırım'ın "Acil servislerde kız bakılıyor" sözlerini protesto etti.

Başbakana doktorlardan acil servis tepkisi
14 Temmuz 2016 Perşembe 15:09 tarihinde eklendi, 1.949 kez okundu.
İZMİR Tabip Odası ile Herkes İçin Acil Sağlık Derneği, ortak basın açıklamasında Başbakan Binali Yıldırım'ın "Acil servislerde kız bakılıyor" sözlerini protesto etti.
 
Tabip Odası Genel Sekreteri Ceyhun Balcı, "Bizler bu işin içindeki kimseler olarak, acil servislere kız bakmaya gelenlere rastlamadık. Ancak, katkı payı kıskacından kurtulurum umuduyla acil servislere başvuran sayısız insanımız olduğunun fazlasıyla farkındayız" dedi. 
 
Başbakan Binali Yıldırım'ın "Acil servise kız bakmaya gidiliyor" sözlerine bir tepki de İzmir Tabip Odası ile Herkes İçin Acil Sağlık Derneği'nden geldi. Ege Üniversitesi Acil Servisi önünde ortak basın açıklamasını Tabip Odası Genel Sekreteri Ceyhun Balcı yaptı. Türkiye'de geçen yıl acil servislere toplam 115 milyon başvurunun yapıldığını söyleyen Ceyhun Balcı, "Bu sayı nüfusumuzun kabaca 1.5 katıdır. Genelde sağlık hizmeti ve özelde acil sağlık hizmetlerinin kalbi durumunda olan acil servisler, bizce gülmeceye değil ciddiyete konu olması gereken mekanlardır. Bizler bu işin içindeki kimseler olarak, acil servislere kız bakmaya gelenlere rastlamadık. Ancak, katkı payı kıskacından kurtulurum umuduyla acil servislere başvuran sayısız insanımız olduğunun fazlasıyla farkındayız" dedi. 
 
Aile hekimine, devlet yada üniversite hastanesine başvurularda en düşük 5 TL olmak üzere, 8 ve 12 TL'ye varan katkı payı ödeme zorunluluğu olduğunu ifade eden Ceyhun Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Vatandaşlarımız, bu ücretleri ödememek için acil servisleri tercih etmektedir. Acil servislere hasta başvurusunun önemli bölümünün gerçek anlamda acil olmadığını çok iyi biliyoruz. Vatandaşın sağlıktaki uygulamalar nedeniyle gerekmediği halde acillere başvurmaya zorlanması çok önemli bir sorundur. Sayın Başbakan'ın gülümseten sözleri bu önemli sorunu gündeme getirmesi bakımından yine de yararlı olmuştur düşüncesindeyiz." 
 
İNSANLAR AŞAĞILANDI 
 
Acil servis gibi ciddi bir alanda insanları, izdivaç meraklısı gibi görmenin aşağılamak anlamına geldiğini de vurgulayan Ceyhun Balcı, "Acil hasta bakımı, acil servislerin yönetimi ciddi işlerdir. Bu gibi konularda şaka yapılmasını uygun bulmadığımızı vurgulamak isteriz. Başbakanlık makamını da konuyu hafif göstermek yerine, çözüm bulmaya davet ediyoruz. Sayın Başbakan'ın amacını aşan sözlerini şakayla özdeşleştirmek isteriz. Yok eğer, sözlerinde ciddiyse gözden geçirmesi ve özür dilemesi kaçınılmaz bir zorunluluktur düşüncesindeyiz" dedi.