Basın örgütleri Suriye'yi kınadı

Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Suriye'de kaybolan kameraman Cüneyt Ünal'a şiddet uygulanmasını kınadı.

Basın örgütleri Suriyeyi kınadı
27 Ağustos 2012 Pazartesi 16:03 tarihinde eklendi.

 

Türkiye Haber Kameramanları Derneği'nden yapılan açıklamada, Suriye tarafından, kamuoyu adına görev yapan Cüneyt Ünal'ın mesleğini yapmasına engel olunması, bir itirafçı gibi gösterilmesi, savaşın bir tarafı ve aktörü olarak görülmesini şiddetle kınadıkları belirtildi.
 
Söz konusu yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
''Kameraman Cüneyt Ünal ile ilgili yayınlanan görüntüleri kınıyoruz. 17 yıldır profesyonel olarak kameramanlık yapan Cüneyt Ünal aynı zamanda 15 yıldır derneğimiz üyesidir. Cüneyt Ünal'ın bir ajan olduğunu söyleyen Suriye Televizyonu'na en güzel cevap Cüneyt Ünal geçtiğimiz yıl çektiği görüntüleriyle derneğimiz Yılın En İyi Haber Görüntüsü ödülünü almıştır. Aralarında CNN Türk ve TRT Türk'ün de yer aldığı birçok saygın televizyonda görev yapan Cüneyt Ünal, Suriye'de de habercilik yapmak için bulunuyordu. O, tüm dünyaya gerçekleri kendi objektifinden aktarmak için Suriye'deydi.
 
Kamuoyu adına görev yapan Cüneyt Ünal'ın mesleğini yapmasına engel olunmasını, bir itirafçı gibi gösterilmesini, savaşın bir tarafı ve aktörü olarak görülmesini şiddetle kınıyoruz. O sadece görevini yapmak için bir haberci olarak Suriye'deydi. Görüntülerde kötü muamele gördüğüne dair ciddi bulguların yer aldığı kameraman Cüneyt Ünal'ın ve Beşar Fehmi'nin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.''
 
-TGF-
 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu da (TGF) yaptığı açıklamada ise Suriye'de alıkonulan Türk kameraman Cüneyt Ünal'ın derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu adına Genel Başkan Atilla Sertel tarafından yapılan açıklamada, Türk Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere tüm gazeteci meslek örgütlerinin harekete geçmesi gerektiği belirtilerek, ''Görevli olarak bulunduğu Suriye'de on gündür alıkonulan meslektaşımız Cüneyt Ünal derhal serbest bırakılmalıdır. Hükümet ve gazeteci meslek örgütlerini daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. 20 bini aşkın üyesi bulunan TGF bu konuda her türlü desteği vermeye hazırdır'' ifadesi kullanıldı.
 
-AGC-
 
Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise yaptığı yazılı açıklamada, kameraman Cüneyt Ünal'ın medyaya yansıyan görüntülerinde şiddete uğradığının görüldüğünü belirterek, bu durumu kınadıklarını bildirdi.
 
Suriye makamlarından Cüneyt Ünal'ın serbest bırakılmasını isteyen Bilgin, gazeteciler cemiyeti olarak olayın sonuna kadar takipçisi olacaklarını da bildirdi.