Belarus Bakiyev’i iade etmeyecek

Kırgızistan’da Nisan 2010’da başlayan ayaklanma ile devrilen Kırgızistan eski Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev’in iadesi ile ilgili talebe Belarus yeşil ışık yakmadı.

Belarus Bakiyevi iade etmeyecek
22 Mayıs 2013 Çarşamba 14:12 tarihinde eklendi.

Ria Novosti’ye değerlendirmede bulunan Belarus’tan üst düzey bir yetkili, “Bakiyev Belarus vatandaşı oldu. Yasalara göre Belarus vatandaşının bir başka ülkeye iadesi mümkün değil.” dedi.

Belarus’a kaçarak siyasi sığınma talebinde bulunan Bakiyev ve kardeşi Caniş’in iade edilebileceği yönünde Rus basınında haberler yer almıştı.

Kurmanbek ve Caniş, Nisan 2010’da kanlı bir ayaklanma sonunda ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Ayaklanmalarda en az 90 kişi ölürken, 1000’den fazla kişi de yaralanmıştı. İki kardeş de görevlerini kötüye kullanmak ve güvenlik güçlerine protestoculara ateş etme emrini vermekle suçlanıyor.

Belarus Cumhurbaşkanı iki kardeşi 2010’da siyasi sığınma hakkı verirken, Kurmanbak Bakiyev Belarus vatandaşlığı da aldı.

Kırgızistan’da Şubat 2013’te sonuçlanan askeri mahkeme Kurmanbek Bakiyev’i gıyabında yargılayarak 24 yıl hapis cezasına çarptırdı. Kardeşi Caniş 6 yıl hapis cezasına mahkum edilirken, mal varlıklarına da el konuldu.


CİHAN