Belçika Kralıı tahtını devrediyor

Belçika Kralı 2. Albert, tahtıtan 21 Temmuz'da oğlu Philippe lehine feragat edeceğini açıkladı.

Belçika Kralıı tahtını devrediyor
03 Temmuz 2013 Çarşamba 19:23 tarihinde eklendi.

Belçika Kralı Albert II, beklenmedik bir şekilde tahttan ayrılacağını açıkladı. Belçika kralı, tahttan ayrılma sebebi olarak sağlık sorunlarını ve yaşını gösterirken, tahtını Prens Philippe’e (Filip) devredeceğini söyledi.

Belçika Kralı Albert II tam 20 yıldır sürdürdüğü krallığı oğlu Filip’e devredecek. 4 farklı televizyon kanalı ve 4 farklı radyodan canlı olarak halka seslenen Kral, sağlık durumlarının ve yorgunluğunun bu görevi daha fazla devam ettirmesine izin vermediğini açıkladı. Tahttan ayrılma kararı öncesinde Bakanlarla bir araya gelen Kral’ın, görevini artık tam olarak yerine getiremediğini ve bu yüzden tahtı devretme kararını tebliğ ettiği belirtildi.

Belçika Kralı Albert II, televizyon yayınında yaptığı açıklamada 21 Temmuz Milli Günü'nde tahtı oğlu Philippe’e teslim edeceğini resmen açıkladı. Albert II yaptığı açıklamada, “Kraliyet görevlerimi yerine getirmeme sağlığım ve yaşım izin vermiyor. 80 yaşına girdim ve bundan öne hiçbir kral bu yaşta Belçika’nın başında bulunmamıştı. Ömrümün önemli bir kısmını Belçika’ya hizmet için harcadığımdan dolayı onurlu ve mutluyum.” diyerek devir vaktinin geldiğini ve oğlu Prens Philippe’in de bu görev için hazır olduğunu belirtti.

OĞLUMA GÜVENİM TAM

Albert, “Philippe, ekonomik görevlerde de gösterdiği gibi ülkemizin için kalbiyle çalışıyor. Ona ve eşi Mathilde’ye güvenim tam.” dedi. Belçika toplumunun zengin bir toplum olduğunu ve enerji dolu olduğunu da dile getiren Kral, Belçika’nın emin ellerde olduğunu da dile getirdi. Krallığı bırakmasının ifadesini kullandı. CİHAN


CİHAN