BM'ye Rusyadan tepki!

Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurul’unda Kırım referandumunun hükümsüz olduğu yönünde aldığı kararın zarar verici olduğu eleştirisi getirdi ve uluslar arası topluma Ukrayna’da durumun istikrara kavuşması için çağrı yaptı.

BMye Rusyadan tepki!
28 Mart 2014 Cuma 13:13 tarihinde eklendi, 1.191 kez okundu.

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettikten sonra Rusya’ya bağlanmak için Kırım Cumhuriyeti’nde yapılan referanduma 100 üye karşı çıktı. 58 ülke çekimser kalırken, 11 ülke referandumun meşru olduğunu kabul etti. Rusya’nın dışında Ermenistan, Belarus, Bolivya, Küba, Kuzey Kore, Nikaragua, Sudan, Suriye, Venezüella ve Zimbavi, Kırım referandumunu kabul etti.

BM Genel Kurul kararları tavsiye niteliğinde, Güvenlik Konseyi kararları gibi bağlayıcı özellikleri bulunmuyor.

BM Genel Kurulu kararının Ukrayna’da yaşanan siyasi krize çözüm sağlamayacağını savunan Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Uluslararası topluma Ukrayna’da istikrarın sağlanması için çaba sarfetmelerini ve Kırım halkının geleceğini belirleme konusunda ortaya koyduğu özgür iradesine saygı duyulmasını istiyoruz. Bu anlaşmazlık herhangi bir sonuç getirmez…” eleştirisi getirdi.

Batılı ülkeler referandumun meşru olmadığını açıklarken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasının uluslararası hukuka ve anlaşmalara uygun olduğunu savunuyor.

Rusya’nın Kırım Cumhuriyeti ile birleşme kararı sonrası Batılı ülkelerin uygulamaya koyduğu yaptırımlar Rusya’nın tepkisine neden oluyor. Moskova’ya göre Rusya’ya yaptırım dili ile konuşmak bumerang etkisi yapar.
 


CİHAN