Bosna Kasabı amele çıktı

1995’te 8 bin Bosnalı Müslüman ve Hırvat’ın öldürüldüğü Srebrenica katliamının baş sorumlusu olan ve önceki gün yakalanan Bosna Kasabı’nın firari hayatının ayrıntıları belli olmaya başladı.

Bosna Kasabı amele çıktı
28 Mayıs 2011 Cumartesi 09:39 tarihinde eklendi.

 

 İddiaya göre Mladiç, bir ara AB fonuyla inşa edilen bir projede işçi olarak çalıştı.
 
Sırbistan'ın başkenti Belgrad’a 100 km uzaklıktaki Lazarevo köyünde önceki gün düzenlenen 30 dakikalık baskınla yakalanan, 8 bin Bosnalı Müslüman’ın öldürüldüğü Srebrenica katliamının baş sorumlusu Sırp komutan Ratko Mladiç, sanıldığı gibi kendini tecrit edip saklanmamış.
 
69 yaşındaki ‘Sırp Kasabı’ 16 yıldır tüm dünyadan kaçarken, Milorad Komadiç takma adla inşaat işçisi olarak çalıştı. AB’ye katılım sürecinde Sırbistan’a yardım için AB’nin dev yatırımıın parçası olan ülkenin kuzeyindeki Zrenjanin’deki şantiyeye gidip gelmiş. Yerel basına konuşan R.R takma adlı 20 yaşındaki inşaat işçisi “Sıradan bir inşaat işçisiydi. Beraber çalıştık, hâlâ şoktayım. İş arkadaşım Milorad Komadiç’in aslında Ratko Mladiç olmasına hala inanamıyorum. Daha önce Mladiç’e ne kadar benziyorsun demiştim. O da sadece gülmüştü” dedi. 
 
Görmedim, tanımıyorum
 
Avrupa Birliği’nin desteklediği fondan verilen parayla hayatını idame ettiren Mladiç sadece iş arkadaşlarını değil, yaşadığı köydeki halkı da sahte kimliğine inandırmış. 2 bine yakın kişinin yaşadığı Lazarevo köyünde halk, “görmedim, bilmiyorum”u oynuyor. Zoran isimli bir köy sakini, “Hiçbirimiz fark etmedi” derken Miroslav Gacanski (53), “Bizim gibi köylerde, herkes herşeyi bilir. Kimsenin haberi olmadan Mladiç’in burada yaşaması imkansız” diyor. 40’lı yaşlardaki bir köylü de “Çocuk olmayalım, hepimiz Mladiç’in burada olduğunu çok iyi biliyorduk” dedi.
 
Yüzüğü ele verdi
 
Mladiç bir ihbar üzerine yakalandı. Bir Sırp dedektif, Mladiç’in güvenini kazanarak ona yaklaşmayı başardı.  Haberi ilk duyuran Hırvat gazetesi Jutarnji List’in haberine göre Mladiç, hiçbir zaman çıkarmadığı sol elindeki yüzük yüzünden yakayı ele verdi. Dedektifler, Sırp Kasabı’nın eski fotoğraflarını büyütüp yüzüğü karşılaştırdılar. Aynı yüzükle gezdiğini anlayan dedektifler “Tamam bu Mladiç” dediler. Yüksek tansiyon, böbrek yetersizliği bulunan 69 yaşındaki Mladiç’in inme yüzünden sağ kolunun tutmadğı öne sürülüyor.
 
Lahey’e teslim edilecek
 
Belgrad’daki özel savaş suçu mahkemesi, önceki gün yakalanan Sırp firari Mladiç’in sağlığının Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edilmesine müsait olduğunu açıkladı. Yargıç Maya Kovaçeviç, sağlık komisyonunun Sırp Generali’nin sağlık durumunun dava sürecinin devam etmesine uygun olduğuna karar verdiğini belirtti. Mladiç’i mahkemede ziyaret eden oğlu Dragan ise babasının çok hasta olduğunu söyleyerek hemen hastaneye kaldırılması talebinde bulundu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde Mladiç 15 suçtan yargılanacak, suçlu bulunması takdirde ölüm cezası olmadığı için ömür boyu hapis cezası çekecek.