'Böyle bir sevgi, böyle bir kardeşlik görmedik'

Hakkâri’de bir hafta önce şehit düşen Cengiz Tokur vasiyeti üzerine 2016’da şehit düşen komutanı Seçkin Çil’in yanına defnedildi. Şehit Çil’in babası: Ona “Seçkin baba” derlerdi. Biz böyle bir sevgi, böyle bir kardeşlik görmedik.

Böyle bir sevgi, böyle bir kardeşlik görmedik
21 Temmuz 2019 Pazar 09:48 tarihinde eklendi.
Hakkâri kırsalında 'Dolunay 2' operasyonunu sürdüren Jandarma Özel Operasyon (JÖPER) timinde görevli Jandarma Astsubay Üst Çavuş Cengiz Tokur 14 Temmuz'da PKK'lı teröristlerle girilen çatışma sonucunda şehit oldu. Şehit Tokur'un vasiyeti yerine getirildi ve çok sevdiği komutanı 2016'da şehit olan Jandarma Astsubayı Seçkin Çil'in yanına defnedildi.
 
Sabah gazetesinde yer alan habere göre Çil ailesi ile Tokur ailesini bir araya geldi. 
 
Şehit Astsubay Seçkin Çil
 
Şehit Seçkin Çil'in evinde askerleriyle çekilmiş onlarca kare var her yerde. Asker ocağında, farklı illerden gelip buluşmuş, aile olmuş koca bir tablo bu.Şehit Çil'in babası Ali Çil şöyle konuştu: Oğlumuzun şahadetiyle tanıdık Cengiz'i. "Babamı kaybettim, artık ben de sizin bir oğlunuzum" deyip evimize geldi. Bize anne-baba derdi. Vasiyeti bizi hiç şaşırtmadı. Oğlumuz askerlerinin çok sevdiği bir komutandı. Ona "Seçkin baba" derlerdi. Cengiz gibi öyle çok askeri var ki "Beni komutanım yanına defnedin, şehit olursam vasiyetimdir" diyen. Biz böyle bir sevgi, böyle bir kardeşlik görmedik.
Oğlum askerlerine eziyet etme, iyi davran" derdim. "Onlar benim kardeşlerim" derdi. Çok sevildi çünkü o hiçbir zaman bir komutan olmadı, erlere annebaba şefkatiyle yaklaştı. Yıllık izne geldiğinde evimiz dolup taşardı, sürekli askerleri ziyarete gelir, ararlardı. Oğlum biraz da bizimle ilgilen derdim. "Kardeşlerim seviyorlar beni" dedi. İzni bitmeden bir gün önce giderdi, 'askerlerimi merak ettim' diye.
 
 
Şehit  Astsubay Cengiz Tokur
 
Cengiz Tokur'un annesi Zülayha Tokur ise oğlunun vasiyetiyle ilgili şöyle konuştu:Bizim kelimelerle anlatamadığımız bir bağ vardı askerleriyle arasında. Urfa'da göreve başladı, orada bir komutanla tanıştı. "Anne Seçkin baba var komutanımız. Öl dese ölürüz, şefkatli, babacan" derdi. O komutanıyla kardeş oldu biz de ailelerle birleştik. Cengiz bir ay önce evlendi ama yıllarca komutanını çocuklarına manevi babalık yaptı. Hep yanlarında oldu, hatta balayı tarihini bile Seçkin'in kızının okul gösterimine göre ayarladı. Önce o gösterimi izledi sonra gitti.
 
 
O VASİYET KOCA BİR AİLE YAPTI
 Vasiyetini yıllardır biliyorum, Seçkin'i ben oğlumdan tanıdım, hep anlatırdı. Komutanını ailesiyle manevi bir aile olduğunu, onu kaybettikten sonra çocuklarına adeta manevi babalık yaptığını biliyordum. Evlat özlemini o çocuklarla geçirdi. Onlar farklı illerde doğup, okullar okuyup, aynı hayatlarda buluşan iki kişiydi. Bize iki aile bıraktılar. Onlar şehit oldu ama biz iki aile birleştik. Bir vasiyet bizi koca bir aile yaptı.
 
 
ŞAHİNLER'İN ŞEFKATLİ BABASI
Şehit Seçkin Çil'in annesi Aysel Çil ise şunları söyledi: Seçkin'e 1987'de 23.40'ta doğum yaptım, 2016'da 23.40'ta kalbine gelen bir kurşunla şehit oldu. Liseden sonra askeri okula gitti, ağabeyi asker olduktan sonra o da "Asker olacağım" diye tutturdu. Başarılı bir ortalama ile jandarma özel harekât oldu. Şehit olduğu meşhur "Şahinler Taburu'nda" komutan oldu. Özellikle operasyon bölgelerini istedi. Sur'a gitti, 40 gün hainlere göz açtırmadı. Askerleri için "Onlar bana emanet, bir şey olacak ise bana olsun" derdi. Birçok çocuk ve kadına da umut oldu. Yaralar sardı, el uzattı. Bir de Soner vardı. Üçü can arkadaşıydı. Soner bana oğlumun şehadet anını şöyle anlatmıştı: "Saat 23.40'tı.. Komutanım vuruldu, hemen kucağıma aldım kafasını, "Seçkin baba dedim" ama cevap vermedi. İlk kez benimle konuşmadı."