Bu ne telaş beyler ?

Sarkozy ve Cameron’ın, Libya’ya Başbakan Erdoğan’dan bir gün önce ani bir ziyaret gerçekleştirmeleri dikkat çekti. Fransız basını Sarkozy’nin, geziyi NATO hava operasyonunun meyvelerini toplamak için hızlandırdığını iddia ett

Bu ne telaş beyler ?
14 Eylül 2011 Çarşamba 23:54 tarihinde eklendi, 1.241 kez okundu.

 

Fransız basını, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransız filozof Bernard Henri-Levy ile bugün Libya’ya gideceğini duyurdu. Sarkozy’nin Libya ziyaretinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gezisinden bir gün önce gerçekleşecek olması dikkat çekerken, Fransa Cumhurbaşkanı’nın ülkeye “güvenlik nedeniyle” yanında 160 Fransız polisi ile gideceği bildirildi.
 
Takvim hızlandırıldı
Le Figaro gazetesine konuşan Elysee’ye yakın kaynaklar Sarkozy’nin Libya’ya gideceği iddialarını doğrularken, bunun son anda ortaya çıkan bir gezi olmadığını yaklaşık iki haftadır planlandığını söylediler. Gazete, Elysee’nin daha önce bir ziyaret için Libya’da durumun stabil hale gelmesini  bekleyeceğini söylediğini fakat henüz gerekli koşulların yerine gelmemesine rağmen takvimi hızlandırmasına dikkat çekti.
Gazete daha sonra hemen hemen aynı tarihlerde Erdoğan’ın da Libya’da bulunacağını hatırlatarak, Sarkozy’nin kendisiyle aynı tarihlerde ülkede bulunacak liderleri hesaba katması gerektiğini yazdı. Fransız haber sitesi Marianne2 ise, Sarkozy’nin ani bir kararla Libya’ya gitmesinin nedenini, “Paris’in öncülük ettiği NATO hava operasyonlarının meyvesini toplamak” olduğunu iddia etti. Operasyonun başlangıcında SArkozy’nin “ön planda olma isteği” ile ABD ve İngiltere’yi tam olarak bilgilendirmeden operasyonu başlatmasının bu iki ülkeyi kızdırdığı konuşulmuştu.
 
‘İslamist tehlikeye dikkat’
Fransa Cumhurbaşkanı’nın Bingazi ve Trablus’u ziyaret ederek, Ulusal Geçiş Konseyi, Konsey Başkanı Mustafa Abdülcelil ve Konsey’in Sözcüsü Mahmud Cibril ile görüşeceği öğrenildi.
 
Sarkozy’nin görüşmeler sırasında Libyalılara, “tercihlerini demokrasiden yana kullanarak İslamist tehlikeyi reddetmeleri” mesajını ileteceği iddia edildi. Diğer yandan Sarkozy’nin gezisi sırasında kendisine 160 Fransız polisinin eşlik edeceği açıklandı.
 
Ülkeye çarşamba akşamından giden polislerin ülkede sivil olarak görev yapacakları ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın güvenliğini sağlamaktan sorumlu oldukları belirtildi. Ziyaretler Libyalı yetkililer tarafından ajanslara yapılan açıklamalarla da doğrulandı.
 
Sarkozy operasyon için de acele etmişti
Libya’da 19 Mart’ta başlayan hava operasyonunda ilk saldırıyı Fransız uçakları düzenlemiş, Fransa’nın operasyonu İngiltere ve ABD’yi bilgilendirmeden başlatması iki ülkeyi kızdırmıştı. İngiliz Financial Times gazetesi, Sarkozy’nin “ön planda olma isteği” ile böyle bir girişimde bulunduğunu, Fransız basını ise Sarkozy’nin 2012 seçimleri için popülaritesini artırmak adına acele ettiğini iddia etmişti. Batılı bir yetkili de “Sarkozy şovu yönettiği Paris toplantısının hemen çıkışında saldırıları kendisi duyurmak istedi” demişti. Türkiye, operasyona izin veren BM kararından hemen önce Paris’te düzenlenen zirveye çağrılmamıştı.