Bu yaz fena kavrulacağız

Türkiye, bol kar yağışlı kış ve ani yağmurlarla geçen bahar aylarının ardından, El Nino etkisiyle kavurucu sıcaklara teslim olacak

Bu yaz fena kavrulacağız
01 Haziran 2012 Cuma 14:10 tarihinde eklendi, 1.601 kez okundu.

 

NASA, Doğu Pasifik'teki sıcak hava akımı El Nino'nun etkisiyle 2012 yazının oldukça sıcak geçeceğine işaret ederken, Türk uzmanlar da bu yıl "sıcak ve kurak" bir yaz beklendiği uyarısında bulundu. Tahminlere göre, yaz 3-4 derece daha sıcak geçecek.
 
Türkiye, yaz sıcaklığını bir türlü tam olarak hissedemiyor. Ülkenin bir tarafı sellerle boğuşurken, bir diğer tarafında serin havalar etkisini gösteriyor. Ancak bu durum uzun sürmeyecek. Soğuk hava akımı La Lina nedeniyle geçtiğimiz yılı "serin" geçiren Türkiye de dünya ile birlikte bu yıl sıcak hava akımı "El Nino"nun etkisinde kalacak.
 
NORMALİN ÜSTÜNDE ARTIŞ
 
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2012 yazında sıcaklıkların, normalin 1-2 derece üstüne çıkması bekleniyor. NASA'nın yaptığı araştırmalara göre, El Nino'nun yanı sıra volkanik patlamaların da bu ısınmada büyük etkisi olacak. 
 
Avrupa Orta Vadeli Tahminler Merkezi'nin yaptığı çalışmalara da işaret eden yetkililer, Türkiye genelinde yaşanacak bu ısınmanın çok önemli bir artış olduğuna dikkat çekerek, yarım derecenin üzerindeki tüm ısınmaların ciddi anlamda hissedildiğini ve bu sene de "daha sıcak, boğucu ve kurak" bir yaz mevsiminin beklendiğini kaydediyor.
 
Meteoroloji'nin yayımladığı hava tahminleri raporunda da, hafta sonundan itibaren güneşli günlerin geldiği müjdelendi. Mayıs başından bu yana yağış ve fırtına etkili olurken, hafta sonundan itibaren sıcaklıkların 4-6 derece artması ve yurt genelinde mevsim normallerinin 2-5 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Türkiye'de, 1994'ten bu yana sıcaklık artışı olduğunu kaydeden uzmanlar, en sıcak yazın 2 derecelik değişim ile 2010'da yaşandığını vurguladı. Bu yıl da mevsim sıcaklıklarında beklenen 2 derecelik artışla, aynı dönemin yaşanabileceğine dikkat çekildi. Türkiye'de 2010 yılı son dönemdeki en sıcak yaz olarak tarihe geçerken, kuraklığın önlenmesine ilişkin iller bazında eylem planları uygulanmaya başlanmıştı. Uzmanlar, sıcaklık artışlarında yarım derecenin üzerindeki ısınmaların tamamını "çok ciddi" olarak nitelendiriyor. Sıcaklık artışındaki 1-2 derecelik oynamaların en somut etkileri tarımda görülüyor. Bilim adamlarına göre hava sıcaklığındaki bir derecelik artış, üretimde yüzde 10'luk düşüşe neden oluyor.
 
3-4 DERECE DAHA SICAK GEÇECEK
 
Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Meteoroloji Bölümü): Kışı oldukça soğuk geçirdik, en önemli nedeni geçen temmuzdaki +4 derece ısı artışıyla gelen sıcaklıktan dolayı deniz yüzeylerinde buharlaşma olması. Kar örtüsü azaldı. Yüksek basınç soğuğu kıtaya itti. Önümüzdeki iki yıl sıcaklıkların artacağı tahmin ediliyor. 3 nedeni vardır. İlki küresel ısınmanın iki dereceyi aşmaya başlaması. İkincisi güneşteki patlamaların 2012 ve 2013'te en yüksek seviyeye çıkması bekleniyor. Son olarak da radyasyon miktarında artışın yaşanacak olmasıdır. Ayrıca mayıstan itibaren El Nino'nun etkisine girmiş olmamızdır. İstanbul'da Temmuz-Ağustos ortalaması 28 derece olur. Bu yıl 3-4 derece artacağı söylenebilir.

Sabah