Bugün Dünya Kanser Günü

Kars Sağlık Sevenler Derneği (KARSSED) Başkanı Uzman Dr Yunus Yılmaz, genetik faktörlerin dışında sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanımının birinci sırada kanser nedeni olduğunu söyledi.

Bugün Dünya Kanser Günü
04 Şubat 2013 Pazartesi 13:53 tarihinde eklendi.

 

"4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısı ile yazılı açıklama yapan KARSSED Başkanı Yunus Yılmaz, bağımlılıklar ve kanser ilişkisine vurgu yaparak, Türkiye'nin, AB ülkelerinin rakamları dikkate alındığında kansere en fazla kaynak harcayan ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti.
 
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sigaranın, kanserden ölümlerin yüzde 22'sinden sorumlu olduğuna dikkati çeken Yılmaz, gelecek yıllarda tanı imkanlarının artması ve yaşam sürelerinin uzaması nedeniyle bu rakamın daha da artabileceğinin altını çizdi. Yılmaz, "Sigara her gün ortalama 250 kadar can alıyor. Bir yılda ise 100 binden fazla insan dünyasını değişiyor. Türkiye AB ülkeleri içinde kansere en fazla harcama yapan ülkeler sıralamasında en önlerde. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre kanserden ölümler artmaya devam ederek, 2030'da 13 milyon sınırını aşacak." dedi.
 
Ayrıca, sigaranın yanı sıra alkol ve uyuşturucu madde kullanımının da kanserin en önemli nedenleri arasında yer aldığını ifade eden Uzm Dr. Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü'nün, alkol tüketiminin en önemli kanser nedeninden biri olduğu yönündeki değerlendirmesini hatırlatarak, tüm kanserlerin ve kansere bağlı ölümlerin alkole bağlı olduğunu kaydetti. 
 
Öte yandan alkolün yanında sigara içilmesinin ise özellikle baş ve boyun bölgesindeki kanserlerin gelişme ihtimaline ayrı bir risk oluşturduğuna değinen Uzm. Dr. Yılmaz,"Bu çerçevede birçok ülkede alkol tüketiminin azaltılması için tedbirler alınmaya başlanmıştır. Ülkemizde de alkol tüketiminin azaltılması için kamuoyu oluşturmaya yönelik kampanyalar yürütülmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

CİHAN