CERN'de heyecan dorukta

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin yeraltındaki laboratuvarında evrenin oluşum sırlarını çözmek amacıyla yapılan yüzyılın deneyinde Büyük Patlama'nın benzerini oluşturacak ''Büyük Hadron Çarpıştırıcısı''na (BHÇ) verilen enerji miktarı artırıldı.

CERNde heyecan dorukta
05 Nisan 2012 Perşembe 18:16 tarihinde eklendi, 1.694 kez okundu.

 

Bilim adamları, inanılmaz hızlarda birbirleriyle çarpışmak üzere gönderilen yüksek enerjili proton hüzmelerinin şimdi daha önce görülmedik yükseklikteki enerji seviyeleriyle hareket edebilecek duruma geldiğini bildirdi. 
   
 BHÇ'nin enerjisinin 7 TeV'den (trilyon elektron volt) 8 TeV'e çıkarıldığını duyuran CERN'deki araştırmacılar, enerji seviyesindeki bu artırımın bilimde çığır açacak yeni keşiflere imkan sağlayacağı beklentisinde olduklarını belirtti. 
     
CERN'deki hızlandırıcılar ve teknoloji Direktörü Steve Myers, yayımladığı yazılı açıklamada bugün çarpışmak amacıyla gönderilen iki proton hüzmesinin çarpışma hızının yeni bir dünya rekoru kırdığını kaydetti. 
     
Myers bunun, yılın gelen kısmındaki yeni bir veri toplama döneminin başlangıcı olduğunu ve ''keşif yapma potansiyelini artırdığını'' vurguladı. 
     
İsviçre'nin Cenevre kentinde, İsviçre-Fransa sınırındaki 27 kilometrelik bir yer altı tünelinde bulunan 10 milyar dolar değerindeki BHÇ ile yapılan yüzyılın deneyi, bilginin sınırlarını daha da ileriye taşımayı amaçlıyor. 
     
Hızlandırıcılar ve detektörler için yeni teknolojiler geliştirilmesine imkan verecek deney, geleceğin bilimadamı ve mühendislerinin yetiştirilmesine de katkı sağlayacak.