Çiğköftenin içinden bakın ne çıktı!

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, Türk damak tadının vazgeçilmez lezzeti çiğ köftenin ‘Et Tadında Etsiz çiğ köfte’ sloganıyla faaliyet gösteren işletme sayısının arttığına dikkat çekti.

Çiğköftenin içinden bakın ne çıktı!
01 Nisan 2013 Pazartesi 14:53 tarihinde eklendi, 1.324 kez okundu.

Hayrettin Köse, “İnsanımızın bu damak tadı ve talebi maalesef eğitimini almayan kişilerce üretiliyor. Hijyen şartlarına dikkat edilmiyor. O nedenle insanlarımız merdiven altı tabir edilen yerlerden alışveriş yapmasın.” dedi. 

 
Artan çiğ köfte tüketiminin fırsat bilindiğini dile getiren Hayrettin Köse, “Bu kişiler, eğitimini almadan daha fazla para kazanma hırsıyla toplumumuzun sağlığını düşünmeden merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde üretim yapmaktadır. Bu tarz yerlerde üretilen çiğ köftelerin tüketilmemesi vatandaşlarımızın sağlığı açısından önem teşkil etmektedir. Bu nedenle; Türk Standartları Enstitüsü (TSE) piyasada hijyen kurallarına riayet etmeyen, ürün içeriği bakımından insan sağlığına zarar veren maddeler kullanan, çok sayıda merdiven altı çiğ köfte üreticilerine dur demek için kısa bir süre önce harekete geçmiş ve çiğ köfte standartlarını belirlemiştir. Üreticiler artık bu kapsamda oluşturulan ‘Çiğ Köfte Kriteri’ne ayak uydurmak zorunda kalacaklar.” diye konuştu. 
 
Çiğ köfte kriterini anlatan Köse, şu bilgileri verdi: “Çiğ köfte esmer ince bulgur, et suyu, kırmızı biber, soğan, sarımsak, çeşitli baharatlar, domates salçası, biber salçası, şeker, sirke, nar ekşisi, ceviz ve bitkisel sıvı yağların birkaçı veya hepsinin belirli kıvama gelinceye kadar ısıl işlem uygulanmadan elle veya makine ile yoğrulup getirilmiş mamuldür. Çiğ köfte imalatında kullanılmasına müsaade edilen ürünlerin dışında, gözle görülebilen her türlü ürün 'yabancı madde' olarak kabul edilecektir. Bununla birlikte kriter, bulgurun su kaldırma kapasitesinden faydalanarak çiğ köftenin içine yüksek oranda su koyup halka çiğ köftenin kilo fiyatıyla su satan üreticiye de “dur” diyor, üretici artık çiğ köfteye yüksek oranlarda su katamayacak. Ayrıca çiğ köfte üretimi yapan ve satan yerlerde hijyen kuralları asla göz ardı edilmemelidir. Tek kullanımlık eldivenler ve maske takılmalı, saçlarda bone kullanılmalıdır. Çiğ köfte hazırlanacak malzeme temiz olmalı, yeşillikler çok iyi yıkanmalı, hatta en ideali sirkeli suda bekletilmelidir. Sağlık hijyen ve sanitasyon eğitimi almış kişilerin çalıştırılması gerekmektedir.”
 
 “Bizler ticarete karşı değiliz” diyen Köse, “Son zamanlarda sayıları gitgide artan çiğ köftecilere karşıda vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Çiğ köfteyi alırken tamamen ruhsatlı, sürekli denetim altında olan, işin ehli ve özenle üretimi yapılan, kaliteden ödün vermeyen üretici firmaların tercih edilmesi özellikle de sağlık, hijyen ve sanitasyon eğitimi almış kişiler tarafından üretilen ürünlerin tercihi sağlık açısından önemlidir.” dedi.

CİHAN