Çizme'yi koalisyona kapatacak adım

UZUN yıllardır siyasi istikrarsızlıkla mücadele eden İtalya, koalisyon yerine tek parti iktidarını destekleyen ve kısa süreli hükümetlerin önünü kapatan yeni seçim yasasını mecliste kabul etti.

Çizmeyi koalisyona kapatacak adım
05 Mayıs 2015 Salı 11:09 tarihinde eklendi.
Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki hükümetin öncülüğünde hazırlanan ve ülkede bir yılı aşkın süredir tartışmalara neden olan ‘Italicum’ adlı yasa, dün akşam 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde 61’e karşı 334 oyla kabul edildi.
 
Bazı iktidar milletvekilleri ve muhalefet partileri, seçimlerden birinci çıkan partiye fazla güç verdiği için ‘demokratik’ bulmadıkları tasarının oylamasını boykot etti.
 
Söz konusu yasa kapsamında, seçimlerden yüzde 40 ve üzeri oy alan partinin, Temsilciler Meclisi’nde 340 sandalyeye sahip olması garanti altına alınıyor.
 
Herhangi bir partinin bu orana ulaşamaması halinde ise, en çok oyu alan iki parti, ‘balotaj’ adı verilen ikinci turda karşı karşıya gelecek.
 
Ancak 1958’den bu yana ülkede yüzde 40 alan bir parti çıkmadığı belirtiliyor.
 
SEÇİM BARAJI DÜŞTÜ
 
Yasa ayrıca, parti liderlerinin aday belirleme sürecinde güçlerini daha da artırıyor.
Italicum, kadın milletvekili sayısının artırılmasını da sağlıyor. Bölgelerdeki seçim listelerinin ilk sıradaki adayların en fazla yüzde 60’ı aynı cinsten olabilecek. 
Bu arada, 1993’ten bu yana yüzde 4 olan seçim barajı ise yüzde 3’e düşürüldü.
Italicum, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın onaylaması halinde Temmuz 2016’dan itibaren yürürlükte olacak.
 
69 YILDA 63 HÜKÜMET
 
Ülkede, neredeyse tamamı koalisyon olmak üzere 69 yılda 63 hükümet kuruldu. Son 4 yılda ise, 3’ü halk tarafından seçilmemiş olmak üzere 4 hükümet göreve geldi. Son seçilmiş başbakan ise, 2008 yılındaki seçimlerle bu görevi üstlenen ve 2011’de istifa eden Silvio Berlusconi olmuştu.
 
Başbakan Renzi, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Italicum’un, ülkeye istikrar getireceğini, böylece krizden çıkılabilmesi için gerekli olan reformların daha rahat yapılabileceğini savunuyor.
 
Renzi, tasarının yasalaşmasının ardından Twitter’dan paylaştığı iletisinde, “Görev yerine getirildi, söz tutuldu. İtalya’nın, her zaman ‘hayır’ demeyene ihtiyacı var. Tevazu ve cesaretle ilerleyelim” ifadelerini kullandı. 
 
Kurumsal Reform Bakanı Maria Elena Boschi de, görevlerinin tamamlandığını belirterek, artık seçimin ilk gününde kimin kazandığının belli olduğu bir yasaya sahip olduklarını dile getirdi.
 
Boschi bu yasanın, reformlar konusunda hükümetin ne kadar ciddi olduğunu gösterdiğini de belirterek, “Bize başaramayacaksınız dediler, ama başardık” dedi. 
 
Muhalefet ise, cumhurbaşkanının yasayı onaylamamasını istiyor.
 
Öte yandan anketler, şimdi bu yasayla seçime gidilmesi halinde, koalisyon hükümetinin çatı partisi olan Demokrat Parti’nin (PD) tek başına iktidara geleceğini gösteriyor.
 
Başbakan Renzi’nin lideri olduğu PD, anketlerde yüzde 37-40 bandında seyrediyor.
 
Renzi hükümeti, 2018 yılına kadar görevde kalacak. Ancak yeni seçim yasasının yürürlüğe girmesinin ardından erken genel seçimlerin yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.