Curiosity çaldı dünya dinledi

The Black Eyed Peas grubunun üyelerinden will.i.am’ın yazdığı "Reach for the Stars" şarkısı "evrende ilk kez" bugün dinleyicilerle buluştu. Şarkı Mars’taki keşif aracı Curiosity’den yayınlandı.

Curiosity çaldı dünya dinledi
29 Ağustos 2012 Çarşamba 08:50 tarihinde eklendi, 1.112 kez okundu.

 

Curiosity üzerinde şarkının çalınmasını sağlayacak hoparlör benzeri bir düzenek yok. Ancak uzay aracı, radyo dalgalarını kullanarak şarkıyı Dünya’ya gönderdi. Curiosity’nin yayını NASA’nın California eyaletinin Pasadena şehrinde bulunan Jet İtiş Laboratuvarı’ndan takip edildi. Bir grup öğrenci de bu sırada laboratuvarda hazır bulundu.  
 
NASA’dan yapılan açıklamada, “Curiosity’i bu ay başında başarıyla Mars’a gönderen ekibin üyeleri öğrencilere bu misyonu ve şarkının gezegenler arası yolculuğunu mümkün kılan teknolojiyi açıklayacak. Daha sonra will.i.am da ‘Reach for the Stars’ şarkısını ilk kez seslendirecek” denildi.
 
Şarkı, will.i.am takma adıyla bilinen William James Adams’ın bestelediği şarkı sanatçının bilim, teknoloji ve uzay keşiflerine olan tutkusunu yansıtıyor. Organizasyona katılacak öğrenciler ise Adams'ın kurduğu i.am.angel Vakfı ile okullara eğitim amaçlı video içeriği tedarik eden Discovery Education'ın desteğiyle bu tarihi ana tanıklık etti.
 
Müzik yayını, NASA’nın televizyon kanalından ve internetten TSİ 23.00'dan itibaren canlı olarak takip edildi.
 
Ancak bu şarkı uzaydan yapılan ilk ses yayını değil. NASA dün de Curiosity’i kullanarak NASA Başkanı Charles Bolden’ın mesajını dünyaya iletmişti.
 
İLK DEFA BU KADAR NET 
Curiosity ayrıca ilk yüksek çözünürlüklü renkli fotoğrafları da dün Mars’tan Dünya’ya gönderdi. Fotoğraflarda, bilim insanlarının yaşam izleri arayacağı Sharp Dağı görülüyor.
 
İŞTE O FOTOĞRAFLAR
 
Bilim insanları Curiosity’nin fotoğrafta görünen dağın eteklerindeki tabakalara ulaşıp incelemelere başlamasının bir yıl alabileceğini belirtiyor. Daha önceki fotoğraflarda bu bölgede kil gibi su olan ortamlarda oluşan minerallerin olduğu görülmüştü.