Dalay Lama'dan Myanmar’daki katliama tepki

Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalay Lama (77), Myanmar'da Müslümanlara yapılan saldırıları kınadı.

Dalay Lamadan Myanmardaki katliama tepki
08 Mayıs 2013 Çarşamba 12:06 tarihinde eklendi.

Budistlerin önde gelen liderlerinden ve ABD'de yaşayan Dalay Lama, yaşanan olayların dini kaynaklı olmadığını, politik olduğunu ifade etti. Amerika turuna Maryland Üniversitesi'nden başlayan Lama, "Gerçekten, din adına insanların öldürülmesi düşünülmez, çok üzücü bir durum. Son günlerde Myanmar'daki Müslüman saldırılarına Budistler de karışmış." dedi.

 
Yaşanan olayların çok üzücü oldğunu belirten Nobel Barış Ödüllü lideri, "Olayları çıkaranlar için Buda'yı düşünmeleri için dua ediyorum." şeklinde olaylara karşı tepkisini gösterdi. Yaklaşık 2 aydır Myanmar'in Meikhtila kasabasında yaşanan olaylarda çoğu Müslüman olmak üzere yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Olaylardan dolayı 13 bin'den fazla insan topraklarını terk etmek zorunda kaldı.
 
Uluslararası haber ajanslarına göre, olaylarda Budist rakiplerin aktif rol aldığı ifade ediliyor. Müslüman ve Budist vatandaşlar ülkenin yüzde 5 nüfusunu oluşturuyor. 5 yıllık askeri yönetimden sonra 2011 Mart itibariyle yarı sivil askeri hükümet iktidarda görev yapıyor. Yeni hükümet kurulduktan sonra Budist ve Müslümanlar arasında çeşitli sebeplerden dolayı çatışmalar patlak veriyor.

CİHAN