Dijital gençlik gazete okumuyor

Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serra İnci Çelebi, çeşitli bölümlerde öğrenim gören İzmirli 258 üniversite öğrencisiyle anket yaptı.

Dijital gençlik gazete okumuyor
24 Ekim 2014 Cuma 16:45 tarihinde eklendi.

Dijital teknolojilerin bilgi edinmede kullanımı, gündelik haber ve bilgi edinmede cinsiyetler arası fark, alışılmış ve dijital medya tercihleri gibi konularda tespitlerde bulunan Çelebi, kız ve erkek öğrenciler arasındaki önemli farklılıklara dikkat çekti.

GAZETE OKUMUYOR EŞE, DOSTA SORUYORLAR

Gençlerin gündelik bilgi ve haber edinmede en çok interneti tercih ettiklerini belirten Doç. Dr. Çelebi, “Gençler arasında televizyon, internet, gazete, dergi ve radyonun bulunduğu beş ana medyanın kullanım oranlarının yanısıra gençlerin kendi aile ve arkadaşlarından da hangi oranda bilgi edindikleri araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre gençlerin gündelik haber ve bilgi edinmelerinde en sık kullandıkları medya internetken aile ve arkadaşlarından bilgi edinmeleri ikinci sırada yer aldı. Bunları sırasıyla televizyon, gazete, dergi ve son olarak da radyo izledi.” dedi.

KIZLAR AKILLI TELEFONLARDAN DAHA FAZLA YARARLANIYOR

Ankette, içerisinde sağlık, hava durumu, finans ve alışverişin de dahil olduğu 14 haber kategorisinin katılımcılara sunulduğunu belirten Çelebi, şu bilgileri verdi: “Medya kullanımında ve içeriğinin tüketiminde, kız ve erkek öğrenciler arasında çeşitli farklılıklar ortaya çıktı. Kızların erkeklere oranla hem medyadan gündelik haber edinmede çeşitli medyaları daha fazla kullandıkları hem de medyanın sunduğu çeşitli haber kategorilerini daha fazla tükettikleri görüldü. Ayrıca gençlerin akıllı telefon kullanımları kıyaslandığında, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha fazla akıllı telefon kullanarak internete bağlanma eğiliminde oldukları görüldü. Kızların yüzde 77,8’i internete bağlanırken ve mobil teknolojileri tercih ederken bu oran erkeklerde yüzde 22,2'de kaldı.”

YAŞ İLERLEDİKÇE MAGAZİNDEN UZAKLAŞIYORLAR

18-21 yaş arasındaki gençlerin çoğunun, medyadan edindikleri haber ve bilgilerin daha çok, "eğlence dünyasında neler oluyor"a yönelik olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çelebi, “Gençlerin, özellikle yeni dijital teknolojilerini bilgi edinme konusunda nasıl kullandıkları sorusuna da yanıt aranan bu çalışmada, gençler arasındaki yaş farkının onların kullanım şekillerini etkilediği sonucu ortaya çıktı. 18-21 yaş aralığındaki gençlerin çoğunun medyadan edindikleri haber ve bilgiler daha çok 'eğlence dünyasında neler oluyor'a yönelikken bu oranın 22 yaş ve üzerindeki gençler arasında azaldığı görüldü. 18-21 yaş aralığındaki gençler, 'Medyadan eğlence alanında bilgi edinirim' sorusuna yüzde 71,4 oranında 'Kesinlikle katılıyorum' cevabı verirken bu oran, 22 yaş ve üzerindekiler için yüzde 28,6'da kaldı.” dedi. 


CİHAN