Diyabakır'da tarihi Nevruz

Türkiye'nin gözü, Abdullah Öcalan'dan gelecek mesajın okunacağı Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında. Mesajı iki BDP'li vekil okuyacak.

Diyabakırda tarihi Nevruz
21 Mart 2013 Perşembe 08:50 tarihinde eklendi, 2.068 kez okundu.

BDP'nin düzenlediği ve Abdullah Öcalan'ın yol haritasının açıklanacağı nevruz kutlamasına Diyarbakır'ın yanı sıra Güneydoğu illerinden gelen binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurmaya başladı.

 
Bağlar semtindeki nevruz alanı günler önceden bugünkü kutlama için hazırlandı. Sarı yeşil kırmızı renklerle süslenen alana sabahın ilk ışıklarıyla binlerce kişi gelmeye başladı. Kürtçe şarkı ve türkülerin çalındığı alan saatler ilerledikçe dolmaya başladı. Alanda tam bir şenlik havası eserken, il dışından gelen konutlarla BDP yöneticilerinin alana gelmesi beklendi.
 
OTELLERDE YER KALMADI
 
Çözüm sürecinin önemli bir halkası olarak görülen bugünkü nevruz kutlaması için Diyarbakır'a yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda kişi geldi. Günler öncesinden yer ayırtılması nedeniyle kentteki tüm otel ve misafirhanelerler günler öncesinden doldu. Yer bulamayanlar misafirhaneler ve evlerde konuk edildi. Diyarbakır'a çevre il ve ilçelerden binlerce kişinin akın etmesi nedeniyle saat 02.00'ye kadar restoranlar dolup-boşaldı.
 
Kentteki lokantacılar başta olmak üzere, gıda maddesi satan marketler ve işyerleri müşteri akınına uğradı. Seyyar satıcılar bir yılda yaptıkları işi, nevruz nedeniyle bir iki günde yaptı.
 
Diyarbakır caddelerinde iki gündür büyük kalabalıklar oluşurken, kentte tam bir bayram havası esmeye başladı. Bu sabah erken saatlerde başlayan kutlamalara gelenler gelenler BDP'nin görevlendirdiği 5 bin kişi tarafından yönlendirildi. Üzerlerinde yöresel bayramlık kıyafetleri giyen binlerce erkek ve kadın belediyenin tahsis ettiği otobüslerle ücretsiz olarak taşındı. 
 
Nevruz Alanı'ndaki kutlama için satış patlaması bekleyen ekmek ve simit fırınları gece hiç kapanmadan simit pişirdi. Nevruz kutlamasına katılan binlerce kişinin arasına girerek satış yapmak isteyen seyyar simit satıcılarının sık sık alan dışına çıkması için 
 
Meydanın en uç noktasına kadar yapılan anons ve konuşmaların en iyi biçimde duyulabilmesini sağlayacak ses düzeni oluşturuldu.
 
Nevruz kutlamalarına katılanların güvenliklerini sağlamak amacıyla resmi yerine sivil polisler görevlendirilirken, miting alanında BDP ve PKK'nın yanı sıra KCK'nın bayrak ve flamaları, Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının yer aldığı bez ve pankartlar yer aldı. Nevruz alanında hiçbir Türk bayrağı olmadığı görüldü.
 
ÖCALAN'IN MESAJINI BULDAN VE ÖNDER OKUYACAK
 
Diyarbakır'da bugün merkez Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz Alanı'nda başlayan nevruz kutlaması için sabah erken saatlerinden itibaren büyük bir hareketlilik görüldü. Abdullah Öcalan'ın çözüm sürecine ilişkin İmralı Adası'ndan gönderdiği ve alanda BDP milletvekilleri Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder tarafından öğle saatlerinde okunacak mesaj nedeniyle tarihi önem taşıyan nevruz kutlamaları erken saatlerde başladı.
 
Diyarbakır'ın dört bir yanı ve çevre il ve ilçelerden gelenler Nevruz alınına akın ederken, geniş güvenlik önlemleri de alındı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, kutlamaların yapılacağı alanı çıkan tüm yolları 3 kilometre kala araç trafiğine kapattı. Yoğunluk görülmemesi için alınan bu önlemle birlikte araçlarla belli noktalara kadar gidenler, araçlardan indikten sonra yürüyerek alana alındı. Belediye otobüsleri de nevruz alanına gidenleri ücretsiz olarak taşıdı.
 
"EVLERİNİZİ MİSAFİRLERE AÇIN"
 
Diyarbakır'da Nevruz kutlamalarını izlemek için 100'ün üzerinde yabancı, 500'ün üzerinde gazeteci akretide yaptırdı. Kentteki 1568 odada bulunan 2 bin 900 yatağın tümü doldu. BDP'liler Diyarbakırlılar'a çağrı yaparak, evlerini konuklarına açmasını istedi.
 
NEVRUZ ALANINDAKİ AFİŞ, FOTOĞRAF VE MESAJLAR
 
Diyarbakır'daki Nevruz Alanı ve kurulan platforma çeşitli afiş ve sloganlar asıldı. Konuşmaların yapılacağı platformun bir tarafına, İmralı'da görüşmeler sürdürülürken Diyarbakır'in Lice ile Mardin'in Nusaybin'in İlçesi'nde yapılan operasyonlarda öldürülen PKK'nın sözde Diyarbakır bölge sorumlusu Ethem Karabulut ve Mardin sözde bölge sorumlusu Şirin Cebe'nin fotoğrafları asıldı. Karabulut ve Cebe'nin fotoğraflarının yanına ise yine 17 Mayıs 1979 yılında Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde işkenceleri protesto ederek kendilerini yakan Necmi Öner, Eyşref Aynık, Ferhat Kurtay ve Mahmut Zengin'in fotoğrafları asıldı. Platformun diğer tarafına ise, Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen PKK'lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile çatışmalarda öldürülen 2 kadın PKK'lının fotoğraflarının asıldığı görüldü. Plotformun üzerine ise, Kürtçe, "Çözüme de direnişe de hazırız" yazılı pankart asıldı.
 
Nevruz alanının çevresine ise üzerinde, "Başur Azad'e, Rojava Azad'e, İsal we Serok ve Bakur Azad bibin (Kuzey Irak -Güney özgür, Suriye Kürtdistanı özgür, bu yıl Başkan Apo ve Kuzey'de (Türkiye) özgür olacak), 'Müzakereye de, mücadeleye de hazırız", "Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşam inşa Nevrozu kutlu olsun', 'Bu halk gençliği, kadınıyla bir bütün önderliği ile özdeşleşmiştir', 'Savaşta da barışta da seninleyiz ey serok (Başkan)', 'Kürt halkı gerillasıyla bir bütünen önderliğini özgürleştirecektir', 'Ortadoğu'nun barış mimarı önderliğe bin selam', 'Dünyaya dedik, emperyalistlere seslendik bu güneş ile ısınacaksınız' ve 'Güneşin etrafında ateş çemberiyiz' yazılı pankart ve dövizler tertip komitesi tarafından asıldı.
 
EMNİYET MÜDÜRÜNÜN KUTLAMA MESAJI
 
Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, telsizden yaptığı anonsla, görev yapacak polislerin kanunlar çerçevesi içinde vatandaşların huzurunu temin için görev yapmalarını istedi. Güven, "Hem halkımızın hem sizin nevruzunuzu kutluyorum" dedi.
 
DEMİRTAŞ: SARSICI ADIM
 
BDP Genel Başkanı Selahattin Demitaş, dün gece sosyal paylaşık sitesi twitter hesabından bugün açıklanacak Abdullah Öcalan'ın mesajına ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş, "Yarın artık gerçek bir yeni güne, yeni dönemin nevrozuna uyanacağız. Yarın atılacak 'sarsıcı' adım bütün halklara şimdiden hayırlı olsun" dedi.
 
Nevruzun kutlandığı alandaki platform üzerine, 'Demokratik çözüm, önder Apo'ya özgürlük' yazısı asılırken, kutlamalara katılan bazı gençlerin, 'Öcalan'a özgürlük' yazılı tişörtler giydiği görüldü. Alanda, PKK'nın marşlarının da çalındığı duyulurken, grupların verdiği konserle alandakiler halaylar çekti. Protokol koltuklarında Abdullah Öcalan'ın kardeşleri Mehmet Öcalan, Fatmlma Öcalan'a da yerler ayrıldığı görüldü. Koltukların birine ise Paris'te öldürülen 3 PKK'lı kadından biri olan Sakine Cansız'ın adı yazıldı.
 
Alana gelen çok sıkı aramadan geçirildi. Önce polis noktasında aranan gelenler daha sonara BDP'lilerin görevlileri tarafından 2 ayrı arama noktasından daha geçirildi. Kentte bir polis helikopteri de sürekli uçuş yaptı.

DHA