"Diyalog iki ülkeyi AB'ye daha yakınlaştıracak"

Brüksel'de Kosova ile Sırbistan arasında yapılacak görüşme öncesinde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle Kosova'yı ziyaret etti.

Diyalog iki ülkeyi ABye daha yakınlaştıracak
19 Mart 2013 Salı 21:00 tarihinde eklendi.

 

 
Brüksel'de Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini amaçlayan anlaşma ile ilgili, iki ülke başbakanlarının gerçekleştireceği görüşme öncesinde Kosova'yı ziyaret eden Stefan Füle, Priştine'de Kosova Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuçi, Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çitaku ve Ticaret ile Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila ile bir araya geldi.

Füle, görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ziyaretinin Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalogla alakalı olmamasına karşın, diyalogun iki ülkeyi AB'ye daha yakın kılacağını belirtti. Kosova'nın yolsuzluklara karşı mücadeleye arttırması, yasa hakimiyetini tesis etmesi ve ekonomik kalkınmayı hızlandırması gerektiğine işaret eden Stefan Füle, "Kosova yasa hakimiyetinde daha etkili çalışma yapmalı, organize suçlara karşı amansız bir savaş vermeli. Avrupa yolundaki reformların gerçekleştirilmesine hız kazandırmalıdır. Bu yükümlüklerin yerine getirilmesi, Kosova'nın AB İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasına yönelik müzakerelerin başlamasına yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Kosova Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuçi ise AB'den yapılan ziyaretlerin, Kosova'nın AB'ye yaklaştığını, ilerleme gösterdiğini bunun yanında, yükümlüklerin yerine getirilmesi hususunda da ciddi adımlar atılması açısından önem taşıdığını söyledi. Kosova'nın Avrupa Entegrasyon bakanı Vlora Çitaku da, Kosova'nın AB'ye katılım sürecinde önemli ilerlemelerin sağlandığını, AB'ye üyelik öncesindeki İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasına yönelik görüşmelerin başlaması için gereken yükümlülüklerin yerine getirilmesinde var güçle çalıştıklarını belirtti.

DHA