Diyarbakır'da UNESCO toplantısı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının ardından kente gelerek, önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmaları anlattı.

Diyarbakırda UNESCO toplantısı
07 Temmuz 2015 Salı 18:50 tarihinde eklendi, 4.284 kez okundu.
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının ardından kente gelerek, önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmaları anlattı. Dursun, bundan sonra hem bakanlığın, hem yerel yönetimlerin ve hem de sivil toplum kuruluşlarının yapması gereken çok önemli görevler olduğunu söyledi.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun ve beraberindeki heyetle Diyarbakır'a gelerek çeşitli incelemelere bulundu. İncelemelerin ardından Sur İlçesi'nde bulunan İçkale Yerleşkesi'nde yer alan Adliye Binası'nda basın toplantısı düzenleyen Dursun,  Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının önemine ve bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran'ın da bulunduğu basın toplantısında konuşan Dursun, Diyarbakır'ın UNESCO listesine girmesiyle birlikte, Türkiye'nin bu konuda atmış olduğu adımların çok önemli bir merhalesi olduğunu söyledi. Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri ile birlikte Efes Antik kentinin UNESCO listesine eklenmesiyle birlikte büyük bir sorumluluğu da yanında getirdiğini belirten Müsteşar Dursun, "Bundan sonraki gündemimiz bu eserlerin korunması ve bunların tanıtılmasında bize düşen büyük bir görev var. Sadece bakanlığımıza düşen bir görev değil, aynı zamanda hem yerel yönetimlere hem de sivil toplum örgütlerine düşen bir görevdir" dedi.
 
'2016'DA YAPILACAK UNESCO TOPLANTISINA TÜRKİYE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK' 
 
UNESCO'nun önümüzdeki yıl yapacağı toplantıya Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını aktaran Müsteşar Dursun, "Türkiye'nin tanıtımında zorlandığımız anlar ve etrafımızı çeviren ateş çemberinden dolayı negatif bir yöne çekiliyordu. Biz son aldığımız başarıyı ve attığımız adımı çok değerli görüyoruz. Bu bölge artık mimari ve uluslararası kültürel değeriyle ön plana çıktı. Bu, bizim açımızdan çok büyük bir fırsattır. Bu fırsatı çok iyi kullanmamız gerekiyor. Hem bölge barışı bakımından, hem bölgenin kültürel yapısının uluslararası normlara uygun bir hale gelmesinden dolayı, Diyarbakır bizim için önemli bir kazanım. Türkiye'nin tanıtımı açısından da değerli buluyoruz. UNESCO ile ilişkilerimizi geliştirmek açısından da önemli bir gelişme oldu. UNESCO'nun 2016 yılında yapacağı toplantıya Türkiye ev sahipliği yapacak. Türkiye'nin kültürel zenginliğini, çeşitliliğini ve kültürel katmanlarının üst üste gelmesinden kaynaklanan bize vermiş olduğu avantajıyla bizi mutlu ediyor. Bölgenin bir barış bölgesi olduğunu, Türkiye dışındaki yanlış algılara karşı etrafımızdaki ateş çemberinin bizim dışımızda olduğunu ispatlamak için çok doğru bir zaman ve önemli bir hamle olduğunun düşüncesindeyiz" diye konuştu.