Dünyanın gözü bu küçük ülkede

Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) parasal büyüklüğünün genişletilmesi kararı geldi, 5.5 milyonluk Slovakya’nın onayına kaldı.

Dünyanın gözü bu küçük ülkede
12 Ekim 2011 Çarşamba 08:36 tarihinde eklendi.

 

 Dün gece Slovakya Parlamentosu’nda yapılan ve 21 vekilin ‘Evet’ dediği oylamada EFSF planı reddedildi. Ancak Başbakan Redicova, bu oylamanın hükümete güvenoyu anlamına geleceğini söylediği için Slovakya’da EFSF için yeni bir oylama daha yapılacak... 
 
Avrupalı bankalar ve krizle boğuşan başta Yunanistan olmak üzere Avrupalı ülkeler, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) genişletilmesi kararını dört gözle bekliyor.
 
Euro kullanan 17 ülkeden 16’sı bu kararı onayladı. Ancak ne var ki Slovakya Parlamentosu bir türlü ikna olmuyor ve “Biz yoksul bir ülke olarak neden zenginlerin borcunu kapatalım” diyen muhalefetin ağırlığı altında kararı çıkaramıyor.
 
Ülkede güçlü bir iktidar olmaması, hükümetin dörtlü koalisyon ile kurulabilmiş olması da Başbakan Iveca Radicova’nın işini güçleştiriyor. Başbakan Radicova’nın bu oylamayı hükümete bir güvenoyuna dönüştürmesi de sıkıntının daha çok artmasına neden oldu. Zira Başbakan, “Eğer EFSF onaylanmazsa istifa ederim” resti çekti. İstifa resti seçim isteyen ana muhalefetin tam da arayıp bulamadığı bir durum.
 
Hükümetin küçük ortağı Özgürlük ve Dayanışma Partisi, EFSF’nin genişletilmesine onay vermek istemediğini bu yüzden oylamada ya çekimser kalacağını ya da hiç katılmayacağını açıklayınca dengeler de değişti. Şimdi hükümetin diğer ortaklarının kararı geçirebilmesi için ana muhalefet partisinin oylarına ihtiyacı var. Yani Avrupalı bankaların büyük bir umutla beklediği karar, Slovakya’daki iç siyasi çekişmelere kurban olmak üzere.
 
Hafta sonu çıkar
 
Hükümetin küçük ortağının açıklamaları sinirleri germiş durumda. Nitekim onayın zora girdiğinin anlaşılması üzerine dün tüm piyasalar korkulu rüya görmeye başladı. Avrupa borsaları kazançlarını geri verdi. İç piyasada 1.84’ün altına inen dolar da bu gerginlikle beraber yeniden 1.84 TL’nin üzerine çıktı. Slovakya Maliye Bakanı Ivan Miklos parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada “EFSF’in o veya bu şekilde haftasonuna kadar mutlaka onaylanacağını öngörüyoruz” dedi.
 
Güvenoyuna döndü, ‘Hayır’ çıktı
 
Slovakya’da parlamentoda 10 saat süren görüşmelerden sonra yapılan ve 21 milletvekilinin ‘Evet’ dediği oylamada Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ile ilgili plan reddedildi. Koalisyon ortağı SaS’nin uzlaşma önerisini kabul etmediğini belirten Slovakya Başbakanı Iveta Radicova, “Parlamentodaki EFSF oylamasının hükümete güvenoyu anlamına geleceğini” söylediği için de oylamanın şekli son anda değişti ve ‘güven’ oylamasına döndü. Ufukta seçim göründüğü için Slovakya parlamentosunda önümüzdeki günlerde yapılacak yeni oylamada muhalefetin de EFSF’nin kabulü için oy kullanması bekleniyor. 
 
DİP NOT: AB’de kararlar mutlaka oybirliği ile alınıyor. Yani tek bir ülkenin dahi red oyu vermesi, en hayati kararların bile uygulanmasının önüne geçiyor.
 
Slovakya’nın nüfusu 5.4 milyon 
 
Bağımsızlığını 1 Ocak 1993 tarihinde Çekoslovakya’nın ikiye bölünmesiyle kazanan Slovakya, Parlamenter Demokrasi ile yönetiliyor ve ülke 8 yönetim bölgesinden oluşuyor. 
 
İşte rakamlarla Slovakya:
 
* Yüzölçümü: 48.105 kilometre kare
* Başkent: Bratislava
* Nüfusu 5 milyon 477 bin (Temmuz 2011) 
* Yaş ortalaması 37.6 
* Milli gelir: 86.3 milyar dolar 
* Kişi başına milli gelir: 15.906 milyar dolar
* Yıllık büyüme: Yüzde 4
* İşsizlik: Yüzde 13.5 
* Enflasyon: Yüzde 1 
* Cari açık: 3.2 milyar dolar 
* Dış borç: 59.3 milyar dolar 
* İhracat 67.9 milyar dolar 
* İthalat 66.7 milyar dolar