Dünyanın merkezine yolculuk

İzlanda’da Thrihnukagigur adlı sönmüş yanardağ karterine turistik tur düzenlenecek.

Dünyanın merkezine yolculuk
03 Mayıs 2012 Perşembe 09:06 tarihinde eklendi, 1.286 kez okundu.

 

Neredeyse 150 yıl önce yazar Jules Verne, klasik bilimkurgu romanı Dünyanın Merkezine Seyahat’i yazmış, sönmüş bir İzlanda volkanının içine giren, ama tarih öncesi hayvanlarla, fırtınalı denizlerle ve gizemli adalarla karşılaşan bir grup maceracının hikayesini anlatmıştı.
 
Romandaki gibi olmasa da, gelecek ay itibariyle İzlanda’yı ziyaret eden maceraperestler devasa bir volkanın kraterine düzenlenen tura katılabilecekler.
 
Mart 2010 da İzlanda’da bulunan Eyjafjallajokull volkanının büyük bir şiddetle patlamış olduğu düşünülürse, sönmüşte olsa İzlanda’da bir yanardağın kraterine girmek kulağa heyecan verici geliyor.
 
Volkanın son patlamasında az rastlanan jeolojik bir olay gerçekleşmiş ve haznelerden birindeki magma yüzeyde soğuyup sert lava dönüşerek girişi tıkamak yerine, içerideki duvarlarda katılaşmış.
 
Turistler volkanın zirvesindeki dört metreye dört metre boyutlarındaki açıklıktan geçerek, kablolu bir asansör ile 120 metre aşağı inecek ve volkanın içine geçecekler.
 
Magma haznesinin yüksekliği 270 metre civarında, tünelleri de 200 metre derinliğe iniyor.
 
Ziyaretçiler göz alıcı bir renk cümbüşüne de tanık olabilecekler. Tur şirketine göre volkanın iç kısmı dev bir kubbeye benziyor ve birçok renk tonu barındırıyor.
 
Tura katılmak isteyenlerin nispeten fit olmaları gerekiyor, zira önce kraterin ağzına kadar üç kilometrelik, 40 dakika süren bir yürüyüş yapmak ve hazneden çıktıktan sonra da geri yürümek gerekiyor.
 
İzlanda merkezli B3 Travel’ın düzenlediği turlar ülkenin ikliminin sıcak olduğu 15 Haziran-31 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek.
 
İzlanda’da ani patlamaların ve yeraltı hareketlerin fazla olmasının sebebi ülkenin dünyadaki konumu. Ülke bir adaymış gibi görünse de, aslında uzun bir yeraltı dağları zinciri olan Orta Atlantik Çıkıntısı’nın en yüksek noktası.

NTV