Enerji verimliliği nedir arttırılması için neler yapılabilir?

Ülkemiz 1950li yıllardan bu yana sanayi alanında büyük yol kat etmiştir. Ancak halen gelişmiş ülkelerden biri konumuna gelemedik, kalkınma çalışmalarımız devam etmekte

Enerji verimliliği nedir arttırılması için neler yapılabilir?
24 Mayıs 2016 Salı 09:35 tarihinde eklendi, 1.871 kez okundu.

Ülkemiz 1950li yıllardan bu yana sanayi alanında büyük yol kat etmiştir. Ancak halen gelişmiş ülkelerden biri konumuna gelemedik, kalkınma çalışmalarımız devam etmekte. Yeni teknolojilerden faydalanmaya, toplumuzdaki bireylerin hayat standartlarını yükseltmeye çalışırken bir yandan da büyüyen nüfusumuzu durduramamaktayız. Bunun tabi ki dezavantajları mevcuttur. Enerji tüketimimizin yaklaşık %70 ine yakınını kendi kaynaklarımızdan karşılarken, bundan 10 sene sonra ancak %30 unu kendi kaynaklarımızdan karşılayabileceğimiz öngörülmektedir.

 

Yani ülke olarak kalan enerjimizi daha uzun vadeli kullanmak istiyorsak ve gelecek nesillere aktarmak istiyorsak, enerji verimliliğinedir nasıl arttırılır kavramını düşünmek zorundayız. Peki, nedir bu bahsedilen enerji verimliliği? Tükettiğimiz enerjinin en aza indirilmesi ve verimli kullanımının sağlanması olarak açıklayabiliriz. Yani tüketirken nasıl daha az harcayabiliriz ona bakacağız. Tabi bu esnada üretimini de aynı şekilde kalitesini düşürmeden devam ettirmemiz önemlidir.
 

NEDEN ENERJİ TASARRUFU YAPMALIYIZ
 

Enerji verimliliği nedir nasıl arttırılır? Her türlü enerji kaybını önleyerek, çıkan atıklarımızın geri kazanımını sağlayarak verimliliği arttırmamız mümkündür. Bunu çeşitli biçimlerde yapabiliriz. Doğrudan tasarruflu ürünler kullanmak bir yoldur. Diğer yol da günlük yaşantımızı enerjiden daha verimli yararlanacak halde değiştirmek.
 

 Yapacağımız ufak değişiklikler bile bizim ve geleceğimiz adına önemli kazançlardır. Birkaç örnekle meselenin daha derinine inelim. Hepimiz tasarruflu ampulleri biliriz. Evlerimizde hatta iş yerlerimizde, günün büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz mekân ve alanlarda sadece normal ampulleri tasarruflu ampullerle değiştirerek daha az enerji harcamamız mümkündür. http://geturkiyeblog.com/yenilenebilir-enerjide-verimlilik-artiyor/yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
 

Enerji verimliliği nedir nasıl arttırılır?Günlük hayatta televizyon reklamlarında sürekli olarak A sınıfı olarak empoze edilen beyaz eşyaları hepimiz biliriz. Evlerimize alacağımız bu beyaz eşyalar zaten kendinden tasarrufludur ve gereksiz enerji tüketimini önlerler. Yalnızca A sınıfı olması yeterli değilse bile, büyük adımdır. Gereğinden fazla kapasiteli almamaya da özen gösterilmelidir. İki kişilik bir aile için devasa buzdolabı almanın mantığı olmayacaktır.
 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ NE DEMEK
 

 Evlerimizde hepimiz hiç olmazsa gelecek elektrik faturalarını düşünerek gereksiz elektrik harcamayız, ışıkları söndürürüz, kullanmıyorsak bilgisayar ve televizyonu kapatırız değil mi? Peki ofisler? Pek çoğumuz ofislerde maalesef evlerindeki özeni göstermiyoruz. Boşuna yanan ışıklar, gereksiz yere çalışan su ısıtıcılar, ofisten çıkarken dahi kapatılmayan monitörler bunlardan sadece bazı örneklerdir.
 

 Cep telefonlarınızı şarja takıp sabaha kadar prizde takılı kalmasını umursamayanlardansanız, takılı fişleri kola kolay çekmiyorsanız verimlilikten son derece uzaksınız demektir.
 

Artık çoğu bina yapıldığında yalıtımına özen gösterilmektedir. Yapılmamışsa da siz oturduğunuz dairenin cam yalıtımını, duvar yalıtımını yapabilir, akıllı radyatör vanalarını ve tasarruflu ampulleri tercih edebilirsiniz. Belki kısa vadede daha fazla masraf yapacaksınız ancak uzun vadede hem paradan hem enerjiden tasarruf edebileceksiniz.
 

 Hepimizin bu ülkenin vatandaşları olarak, enerji verimliliği konusunda üzerimize düşen yükümlülüklerimiz vardır. En basitinden bir tek benim yapmamla mı düzelecek mantığından kurtulmamız gerekmektedir. Sen, ben, o yapmazsa kim yapacak? Geleceğimiz için çocuklarımızın torunlarımızın geleceği için hepimiz elimizi taşın altına sokmakla yükümlüyüz. http://geturkiyeblog.comadresinden teknoloji ile ilgili en son makaleleri inceleyebilirsiniz.