Erdoğan bu makaleye çok kızacak

The Economist bugün yer alan makalede demokrasiyi teşvik etmek için Türklerin en iyi seçeneğinin iktidar partisi olmadığı yorumunu yaptı

Erdoğan bu makaleye çok kızacak
03 Haziran 2011 Cuma 08:47 tarihinde eklendi, 1.011 kez okundu.

 

Economist makalesinde Kasım 2002’de iktidara gelen AKP’ye özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a pek çok Türk’ün minnettar olduğu kaydedilirken ekonomi cephesinde gidişatın iyi olduğuna yer verildi. Türkiye’nin Avrupa Birliğine giriş sürecinde müzakerelerin açılması için yeterli reformları yaptığı belirtilirken komşular ile daha güçlü bir dış politika izlendiği belirtildi. İzlenen siyaset sonrasında askerin de kışlasına döndüğü yorumu yapılan makalede başarılar sayesinde Türkiye’nin hem bölgesinde hem de dünyada söz sahibi olduğu kaydedildi.
 
İsrail ve ABD ilişkileri soğuduğu dönemde Müslüman dünyasına demokrasi açısından ilham veren Türkiye Arapların da uyanışında etken oldu.
 
Bu denli parlak bir dönem geçiren AKP performansı ile geçmişi ile tezat oluştururken 12 Haziran’da gerçekleşecek olan genel seçimlerden bir sürpriz çıkması da beklenmediği de makalede yer aldı.
 
Bu noktada endişe duyulduğu mecliste Erdoğan’ın üçte ikilik bir çoğunluğa ulaşması halinde anayasanın tek taraflı yazılacağı endişenin arttığı belirtildi.
 
Bu durumun Türkiye için kötü olacağı vurgulanırken teokrasinin oluşmasına dayan mayan süreçte 9 yıl öncesinde İslamı kökleri ağır basan AKP’nin başörtüsüne üniversitelerde izin konusunda huzursuzluk yaşandığı hatırlatıldı. The Economist Erdoğan’ın bu zaferi sonrasında hoşgörüsüzlüğünü destekledi ve otokratik içgüdülerini besledi yorumunu yaptı.
 
Aynı dönemde yolsuzlukların arttığı ve basın özgürlüğünün yara aldığı kaydedilirken Türkiye’de Çin’den daha fazla tutuklu gazeteci olduğuna dikkat çekildi.
 
Economist, tüm bunlara ek olarak, Erdoğan'ın seçim kampanyasında da giderek milliyetçi bir söylem takındığını ve "Türkiye'nin en büyük ve hoşnutsuz azınlığı" diye tanımladığı Kürtlere ciddi öneriler yapmadığını kaydedildi.
 
Dergi ayrıca, Erdoğan'ın seçimde üçte iki meclis çoğunluğu kazanırsa Fransa'dakine benzer bir başkanlık sistemi kuracağına ve kendisinin başkan olacağına dair ipuçları verdiğini belirtildi.
 
Economist'e göre zaten fazlasıyla merkeziyetçi bir yapıya sahip olan Türkiye'de bu bir hata olur.
 
Bu noktada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na işaret eden dergi, Kılıçdaroğlu'nun partide Deniz Baykal döneminden kalan isimleri tasfiye ettiğini ve partinin ordunun siyasete müdahalesine sempatiyle bakan tavrını değiştirdiğini söylüyor.
 
'CHP'YE OY VERİN'
Ayrıca, CHP'nin daha önce zayıf olduğu Güneydoğu illerindeki seçim mitinglerinde, AKP'den daha büyük kalabalıklar topladığını belirtiyor. Yazı şu tavsiyeyle sona eriyor; "AKP'nin bir sonraki hükümeti kuracağı kesin. Ama biz Türklere CHP'ye oy vermelerini tavsiye ediyoruz. Kılıçdaroğlu'nun partisinin iyi bir performans göstermesi, anayasayı daha da kötüleştirecek, tek taraflı değişiklik riskini azaltır ve muhalefete gelecekteki seçimleri kazanma adına daha adil bir şans verir. Bu Türkiye'de demokrasiyi garantilemenin açık ara en iyi yöntemi"

Milliyet