Erdoğan’a çattı Cezayir karıştı!

Türkiye ile Fransa arasındaki “soykırım” krizinde Fransa’nın tarafını tutarak Erdoğan’a “Kanımız üzerinden çıkar sağlama” diyen Cezayir başbakanı ülkesinde topa tutuldu

Erdoğana çattı Cezayir karıştı!
09 Ocak 2012 Pazartesi 07:44 tarihinde eklendi.

Fransız parlamentosunda kabul edilen “Ermeni soykırımını inkar yasası” yüzünden Türkiye ile Fransa arasında çıkan diplomatik krizde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Fransa gitsin Cezayir’de yaptığı soykırıma baksın” sözlerine “Türkler 3 günde Cezayir’i Fransızlara teslim etti, kanımız üzerinden çıkar sağlamayın” diyerek tarafını belli eden Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya ülkesinde siyasi krize neden oldu.


Muhalefet ve basın Uyahya’ya “Fransa’ya sempatik görüneceğine tarihine sahip çık” diye tepki gösterdi. Uyahya’nın Erdoğan’ı hedef alan açıklamasında en büyük tepki El Watan gazetesinden geldi. Gazetenin manşetten verdiği “Uyahya Fransa’yı kurtaracak” başlıklı haberde şu eleştiriler yer aldı: 
 
Osmanlıyı biz sattık
 
“Sarkozy, Cezayir soykırımını ilan eden Erdoğan’a karşı Uyahya’dan daha iyi kendini savunacak birisini bulamaz. Uyahya hem tarafsızlığını hem de oturduğu koltuğun hakkını veremedi. Fransa’ya “sempatik” görünmek Cezayirli liderler için kazanç olarak algılanabilir. Ancak Uyahya, Fransız sömürgesi altında 132 yıl boyunca acı çeken Cezayirlileri savunacağı yerde Türkiye’ye ‘buna nasıl cesaret edersin’ diyor. Türklerin Osmanlı döneminde 3 gün içinde Cezayir’i Fransa’ya teslim ettiğini söylüyor. Ama 1827 yılında Cezayirliler’in Osmanlı’ya karşı Fransa’nın yanında ayaklandığını unutuyor. Cezayir’in Türkiye sayesinde sömürge dönemindeki acıların hesabını sormak için bir dış destek bulduğu halde, Fransa’nın eski kolonisi üzerinde kontrol sağlamasına yardımcı oluyor. Uyahya, ‘dost’ olarak nitelediği Türkiye’yi NATO üyesi olmasından dolayı Fransa’nın Cezayir’e yönelik saldırısına yardımcı olmakla itham ediyor. Ayrıca Türkiye’nin BM’de Cezayir’in aleyhine duruş sergilediğini söylüyor. Uyahya önce kendi tarihine kendi tarihine sahip çıksın.”
 
El Watan ayrıca, Uyahya’nın “Özür istemeden Çin, Japonya ve Kore gibi büyük bir ülke olacağız” açıklamasını “şaka” olarak yorumladı. El Şark El Awsat gazetesi de Cezayir Başbakanına tepkisini “Uyahya’dan Türkiye’yi destekleyen tek bir söz dahi duymadık” yorumuyla gösterdi. Uyahya’nın sözlerine sadece Fransa yanlısı Le Soir gazetesi sahip çıktı. Gazete, “Başbakan Türkiye’ye meydan okudu” yorumu yaptı.
 
Muhalefet: Hemen istifa et 
 
Cezayir’in en güçlü muhalefet partisi En Nahda’nın lideri Fatih Rebii, Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya’nın Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamayı kınayarak, Türkiye’ye karşı bu açıklamada bulunanların neden Fransa’ya karşı bir şey söyleme cürretleri yok” tepkisini gösterdi. Türkiye’nin Fransa’ya karşı aldığı tavırla Cezayir halkına destek olduğunu söyleyen Rebii, “Türkiye’nin ortaya koyduğu tavrın benzerini Cezayir hükümeti ortaya koymalıydı. Cezayir’in Fransız sömürgesi altına girmesine Osmanlılar yol açmadı. Cezayirli Müslümanların zayıflığı ve Osmanlı’nın emperyalistler tarafından dört bir yandan kuşatılması sonrası ülkemiz sömürgeleştirildi. Fransa’ya açık destek veren hükümet diplomatik başarısızlıklarından ötürü hemen istifa etmelidir” dedi.
 
Fransızları kınayan yasayı engellemiş
 
Demokratik Ulusal Birlik Partisi(RND) lideri olan Ahmed Uyahya, 2008 yılından beri Cezayir başbakanı koltuğunda oturuyor. Uyahya, 2010 yılında 152 Cezayirli milletvekilinin hazırladığı Fransız Sömürgesini kınayan kanun tasarısına da “İki ülke arasındaki ilişkiler bozulur” diyerek karşı çıktı ve engelledi. Başbakana güvenmeyen muhalefet, Mayıs ayında yapılacak seçimlere hile karıştıracağı gerekçesiyle Uyahya’nın , istifa etmesini veya görevden alınmasını talep ediyor. 
 
Fransız askeri bile itiraf etti
 
1830 yılında Fransa’nın sömürgesi olan Cezayir, 1954-1962 arasında verdiği bağımsızlık savaşına 1 milyondan fazla vatandaşını kurban verdi. Fransa ise bu rakamın 150 bin olduğunu iddia ediyor ve tarihinde bir soykırım olduğunu kabul etmiyor. Ermeni tasarısını kabul eden Fransız siyasetçiler Cezayir meselesinin ise “tarihçilere bırakılmasını” istiyor. Ancak işkence tekniği uzmanı Emekli Tuğgeneral Paul Aussaresses isimli Fransız istihbarat subayı Cezayir’de görev yaptığı süre boyunca en az 1509 kişiyi yargısız infaz ettiğini itiraf etmişti.

Vatan Gazetesi