Eroğlu, Ban Ki Moon ile görüştü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafında şubat ayında Dimitris Hristofyas'ın yerine seçilecek cumhurbaşkanına ilişkin, ''Temennimiz, seçilecek kişinin yaşayabilir, kalıcı bir anlaşma için adım atabilecek pozisyonda olmasıdır'' dedi.

Eroğlu, Ban Ki Moon ile görüştü
29 Eylül 2012 Cumartesi 21:17 tarihinde eklendi, 1.383 kez okundu.

 

Eroğlu, New York'taki Türkevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Rum tarafında seçim kampanyasının başladığını, cumhurbaşkanı adaylarının söylemlerini izlediklerini kaydetti. 
   
Rum liderin birkaç gün önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir araya geldiğini hatırlatan Eroğlu, ''Görüşmeler Hristofyas'ın zaman takvimini kabul etmemesi, çok taraflı toplantı önerimizi reddetmesi nedeniyle ve tabii kendisinin yeniden cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıklamasıyla tıkanıklık dönemine girdi'' diye konuştu. 
     
Rum Kesimi'nin AB dönem başkanı olmasıyla 1 Temmuz'dan itibaren müzakerelerin hiçbir anlam ifade etmeyeceği görüşünü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da paylaştığını ifade eden Eroğlu, KKTC'nin Ban Ki-mun'dan beklentisinin sorulması üzerine, Kıbrıs Türkleri üzerindeki izolasyonun kaldırılması konusunda destek istediklerini, bu durumun Rum kesimini de müzakereler konusunda motive edeceğini düşündüğünü söyledi. 
     
Eroğlu, 1968 yılında başlayan görüşmelerin 44. yılını doldurduğunu belirterek, Rum tarafında şubat ayında Hristofyas'ın yerine seçilecek cumhurbaşkanına ilişkin, ''Temennimiz, seçilecek kişinin yaşayabilir kalıcı bir anlaşma için adım atabilecek pozisyonda olmasıdır'' diye konuştu. 
     
Günün erken saatlerinde BM Genel Sekreteri Ban ile görüşen Eroğlu, adadaki ilişkiler konusunda ve son dönemde Rum kesiminin ada çevresinde yaptığı doğalgaz arama çalışmaları hakkında da bilgi verdi. 
     
Eroğlu'nun, doğalgaz kaynaklarının arama ve işletme hakkı konusunda hazırlanan teklifi Genel Sekreter Ban'a sunduğu öğrenilirken, KKTC'nin teklif tasarısında şu ifadeler yer alıyor: 
     
''BM Genel Sekreteri, Kıbrıs adası açıklarındaki (kuzey ve güney) hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili bir 'aracı' atar. Bu kişi, iki liderin bu amaç için görevlendireceği temsilcilerden oluşacak teknik komiteye başkanlık edecektir.'' 
     
Teknik komite yetkilileri ve diğer detayların sıralandığı teklif, Genel Sekreter Ban tarafından değerlendirilecek. Rum tarafının da teklifi kabul etmesi durumunda, KKTC'nin hazırladığı teklif raporu, hidrokarbon kaynaklarının bir boru hattı kanalıyla Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngörüyor.