"Esad Lahey'de yargılansın"

Hollanda'nın Lahey şehrindeki Uluslararası Adalet Divanı'nın eski hakimlerinden Wolfgang Schomburg, Suriye'de kimyasal silah sorumluların savaş suçları mahkemesinde yargılanmasını istedi.

Esad Laheyde yargılansın
03 Eylül 2013 Salı 18:42 tarihinde eklendi.

Uluslararası ceza hukuku uzmanı olan ve 'Sırp Kasabı' diye adlandırılan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in yargılanmasında görev yapan Schomburg, Suriye´ye askeri müdahale yerine böyle bir adımın daha doğru olacağını söyledi.

Suriye'deki Birleşmiş Milletler denetçilerinin kimsayal silah kullanılıp kullanılmadığını netleştireceklerini, ancak bunun kimin tarafından kullanıldığını ortaya çıkarma gibi bir durumlarının olmadığını belirten Schomburg, gereçeklerin Adalet Divanı'nda açılacak davayla ortaya çıkarılabileceğini söyledi.

Schomburg, Lahey çözümüne Rusya ve Çin'in de destek verme ihtimalini büyük olduğunu da kaydetti.

Göttingen Üniversitesi'nden uluslararası ceza hukuku uzmanı Kai Amboss da Adalet Divanı kararlarının uygulanma gücünün olmadığını, ancak muhataplarının yalnızlaşmasına yol açtığını ifade etti.

Bu arada Alman Federal Meclisi'ndeki Hıristiyan BirlikGrubu Sözcüsü Philipp Missfelder de Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'ye bir mektup göndererek Adalet Divanı çözümü için harekete geçmesini istedi. 


CİHAN