Fransa'nın sessiz Türkiye devrimi

Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğini durdurmak amacıyla bloke ettiği 5 başlık için tekrar umut doğdu. Yeni yönetim Rumların dönem başkanlığını bırakmasından sonra başlıkları açmak istiyor

Fransanın sessiz Türkiye devrimi
12 Ekim 2012 Cuma 08:41 tarihinde eklendi.

Avrupa Birliği’yle müzakerelerde Ankara’nın önüne engel çıkaran ülkeler arasında yer alan Fransa, Türkiye’nin üyeliğine net şekilde karşı olan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde, “tam üyeliğe götürür” gibi komik bir bahaneyle bloke ettiği 5 başlık konusunda tavır değişikliğine gideceğinin sinyallerini veriyor.

 
HOLLANDE GELECEK
Rum Kesimi’nin 31 Aralık’ta sona erecek Dönem Başkanlığı süresince adım atma niyetinde olmadığını Brüksel’e ileten Fransa, 2013’ün ilk aylarından itibaren “sessiz, derinden ve kademeli” olarak daha esnek bir tavır takınmayı öngörüyor. Türkiye’nin beklentisi, 1 Ocak-30 Haziran arasında AB Dönem Başkanlığı görevini üstlenecek olan İrlanda döneminde bazı başlıkların açılmasını sağlamak olsa da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye’ye yapmayı öngördüğü ancak tarihi netleşmeyen ziyaret Paris’in tavrı açısından belirleyici olacak.
 
Hollande’ın göreve gelmesinin ardından Fransa’dan daha hızlı adımlar bekleyen Ankara, karar alma sürecinin uzaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşamakla birlikte 2013 için umudunu koruyor. İki yıldır yaprak kıpırdamayan müzakere sürecine Fransa’nın kısa vadede en önemli katkısının, açılması kolay olan “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” ile “ekonomik ve parasal politika” başlıkları üzerindeki blokajı kaldırması olacağı düşünülüyor.
 
ANKARA ADIM ATMALI
Fransa’nın acil ve toptan adım atma taraftarı olmamasının birden fazla nedeni var. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temmuzda Paris’e yaptığı resmi ziyarette, “Türkiye-Fransa ilişkileri bugüne kadar iç kamuoyu beklentilerini idare etmek üzerine kuruluydu. Artık ilişkilerde pozitif ajanda dönemi başladı” dediyse de Fransa’da müzakere süreci konusunda güçlü bir siyasi irade henüz tam anlamıyla oluşmadı. Fransızların yüzde 84’ünün Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor olması Hollande’ın elini zayıflatıyor. Paris’in yavaş davranmasında bir başka etken de üyelik konusunda çekinceleri olduğu bilinen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un tavrı.
 
Ankara’ya, “Son yılları unutarak yeni bir dönem başlatmak istiyoruz” mesajını net şekilde veren Fransa, ikili ilişkileri en ileri noktaya taşımakla AB sürecine ivme kazandırmak arasına sıkışmış durumda. AB yetkilileri, “Fransa’nın, Türkiye’nin AB sürecine somut katkı yapmadan ikili ilişkilerde arzuladığı derinliğe ulaşamayacağının farkında olduğu” görüşünde.
 
Sarkozy’nin şaheseri
Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, göreve gelir gelmez Türkiye’nin AB süreciyle ilgili politikasını “Ortaklıkla uyumlu tüm başlıklar açılacak. Üyelikle ilgili başlıklar açılmayacak” şeklinde belirledi. AB belgelerinde Türkiye bağlantılı olarak ‘üyelik’, ‘katılım’ gibi sözcüklerin kullanılmasına bile izin vermeyip kriz çıkardı. “Bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu”, “mali ve bütçesel hükümler”, “ekonomik ve parasal politika”, Kıbrıs nedeniyle Komisyon tarafından da askıya alınan “tarım ve kırsal kalkınma” ve üyelik aşamasına gelindiğinde açılıp kapanacak ‘kurumlar’ başlıklarını bloke etti.

Milliyet