Fransız gazeteciye Cezayir'den ödül

Cezayir'deki "Basın Özgürlüğü Uluslararası Ödülü"ne, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 2007'deki seçim kampanyası sırasında devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'den ekonomik destek aldığını ortaya çıkaran "Mediapart" adlı internet sitesinin yöneticisi Edwy Plene layık görüldü.

03 Mayıs 2012 Perşembe 11:56 tarihinde eklendi.

 

Ödül komitesi tarafından yapılan açıklamada, bu yıl 13'ncüsü düzenlenen "Basın Özgürlüğü Uluslararası Ödülü"nün, üyelerin oy birliğiyle "Mediapart" adlı internet sitesi yöneticisi Edwy Plene'e verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi. 
     
Açıklamada ayrıca, Plene'nin, bağımsızlığını ve profesyonelliğini korumayı başardığı, her türlü ekonomik ve siyasal baskıyı hiçe sayarak özgürce araştırmasına devam ettiği, bu durumun gazetecilik için ideal bir tavır olduğu ifade edildi. 
     
Ödül komitesi, Cezayirli Dr. Ahmet Becavi'nin başkanlığında dünyanın birçok ülkesinden katılan uzman gazetecilerden oluşuyor. 
     
Edwy Plene, "Mediapart" adlı internet sitesinde yayımladığı bir belgeyle, Sarkozy'nin 2007'deki seçim kampanyası sırasında dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'den mali destek aldığını iddia etmişti. 
     
Sitenin yayımladığı ve eski Libya İstihbarat Servisi Başkanı Musa Kusa'nın imzasını taşıyan 2006 tarihli belgede, Sarkozy'e yaklaşık 50 milyon avro mali yardım yapılması öneriliyordu.